Глава МИД ФРГ Зигмар Габриэль
 Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел разкритикува администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и заяви, че САЩ са изгубили статуса си на водеща държава в западния свят. Това пише списание  Der Spiegel.
Канцлер ФРГ Ангела Меркель на саммите Большой семерки в Таормине, Италия. 26 мая 2017

По време на кръглата маса по проблемите за бежанците и миграцията главата на МВнР на Германия посочи «несъстоятелността на САЩ като най-важна държава» в западната «ценностна общност» и призова да се противодейства на политиката на Белия дом.

Според него, настоящият изолационистичен курс на Вашингтон ще повлияе негативно върху ситуацията в света.

Габриел подчерта, че с идването на Тръмп на власт съотношението на силите на международната арена се е променило.

«Западът стана малко по-малък», констатира той.

Министърът също разкритикува позицията на новата администрация по въпросите за миграцията и борбата с промените на климата. Според него, инициативите на Белия дом в тези области само задълбочават съществуващите проблеми..

Канцлер ФРГ Ангела Меркель, президент США Дональд Трамп и президент Франции Эммануэль Макрон на встрече в Брюсселе
 По-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че Европа повече не може да разчита на други, а страните от ЕС следва «да вземат съдбата в свои ръце».
При това тя подчерта, че се надява да запази приятелските отношения с Лондон, а също разчита на пълноценно сътрудничество с новия президент на Франция Еманюел Макрон.
Немските СМИ свързаха изказванията на Меркел с неудовлетворителните резултати от преговорите между германските и американските делегации на срещата на G7 в Италия и предстоящия Брекзит.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;