CNN: Въпреки прогнозите, санкциите така и не поставиха Русия на колене

Дата на публикуване: 30 05 2017, 10:04


Старши международният кореспондент на CNN Матю Чанс констатира, че санкциите, въпреки очакванията на много хора, не са поставили Русия на колене.
Страната успя да избегне финансов колапс, благодарение на вътрешното си производство и твърдата икономическа политика. Впрочем, кризата все пак удари по най-незащитените слоеве от населението, пише изданието.
МАТЮ ЧАНС, старши международен кореспондент на CNN: На Русия й бяха наложени международни санкции за нахлуването й в Украйна. Световните цени на нефта, от които зависи руската икономика, се сринаха.
Но Русия продължава да избягва финансовия колапс, който, как предсказваха много, трябваше да я постави на колене.
Оттук възниква въпросът: как Русия успява да се държи на повърхността?
Частично причината е във вътрешното производство.
Например, в този популярен бургер-бар в Москва се продава месо само руско производство.
В последните години тук се наблюдава истински бум в селскостопанското производство, за което съдейства правителствената забрана за импорт на голяма част от хранителните стоки от Запада.
Впрочем, селското стопанство е малка част от руската икономика.
Истинската тайна за оцеляването на страната се крие в нейната твърда икономическа политика.
Например, в решението да се отпуснат за 2014 г. пари за свободно развитие. По време на предишните икономически кризи Кремъл се опита да поддържа своята валута, хвърляйки милиарди за укрепването на пазара.
Този път рублата съществено се обезцени, което позволи да се увеличат доходите от експорта и да се помогне на държавата да покрие разходите по бюджета.
В ефир на 29 май 2017 г.
Превод: News Front
 

Тагове: ; ; ; ; ; ;