CNN/Макрон: Мисля, че можем да си сътрудничим с Русия в Сирия

Дата на публикуване: 30 05 2017, 01:00


Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази надежда в укрепването на приятелските отношение с Русия. По време на съвместната пресконференция с руския лидер Владимир Путин във Версай той изрази също надежда  за сътрудничество и разрешаване на кризата в Сирия, както и за запазване целостта на тази държава.
ЕМАНЮЕЛ МАКРОН, президент на Франция: В основата на нашата среща залегна темата за Русия, която се открива за Европа, а също френско-руското приятелство, за което бих искал да споделя днес с вас — и затова ви поканих тук, във Версай.
Нашата обща история скрепва приятелството между Русия и Франция.
Франция счита, че нейната съдба е неразривно свързана със съдбата на Европа и целия свят. Но нито един глобален проблем днес не може да бъде решен без диалог с Русия, затова се надявам, че, както и по-рано, ние заедно ще можем да обсъждаме всички въпроси, които влияят на бъдещето на нашите две страни.
Ние с президента Путин имахме възможност да обсъдим всички тези проблеми.
По отношение на Сирия, аз му припомних за нашите приоритети.
Мисля, че в близките седмици ние ще можем да започнем тясно сътрудничество за Сирия.
На мен без съмнение това много би ми се искало.
Също безспорен приоритет за нас е борбата с тероризма и изкореняването на терористичните групировки, на първо място ИДИЛ.
Това е основната задача на нашата работа в Сирия и обединяващото ядро на нашата коалиция.
Мисля, че тук ние ще можем да действаме в сътрудничество с Русия.
Много се надявам, че след това ще успеем да организираме демократичния преходен процес, но и да съхраним целостта на държавата Сирия.
В ефир на 29 май 2017 г.
Превод: News FrontТагове: ; ; ; ; ; ; ;