Един от най-доверените депутати на сръбския премиер и бъдещ президент Александър Вучич — Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби — БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и на руските интереси в региона.

Това става ясно от документи на македонското контраразузнаване, които бяха разпространени от сръбското разследващо издание «Крик», предава БГНЕС.

В «македонския сценарий» участват още и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович. Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на «Кървавия четвъртък» на 27 април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещия премиер на Република Македония.

Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстанти и си направи «селфи» с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването. От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите.

В своите «анализи» Лазански твърди, че безредиците в Македония и Република Сръбска са предизвикани от САЩ, които искат да попречат на изграждането на «Турски поток». В текстовете си той хвали «руската военна мощ и се обявява срещу НАТО», се казва в разследването на сръбската медия.
Миналата седмица сръбският посланик в Скопие бе извикан на разговор в министерството на външните работи поради поведението на Горан Живалйевич.
Иван Стоилкович е депутат в македонския парламент от 2002 година. Според македонските спецслужби той «действа като националист, който получава инструкции директно от президента Томислав Николич, БИА и други официални лица от Сърбия».

«Той се среща често с Горан Живалйевич, когато трябва да се вземат важни решения в парламента или пък когато се съставя правителство… Контактите му с руските дипломати без никакво съмнение потвърждават, че той категорично защитава руските интереси на Балканите с цел спиране на евроинтеграционните процеси. Като лидер на Демократическата партия на сърбите в Македония Иван Стоилкович през 2016 година подписа «Декларация за създаването на неутрална военна зона на Балканите» заедно с руския президент Владимир Путин», се казва в документите на македонските спецслужби, на които се позовава сръбското издание «Крик».

Стоилкович е под специалното наблюдение на службите от 2013 година, но въпреки този факт, Никола Груевски го приема като коалиционен партньор и го включва в депутатските листи.

Пред «Крик» Лазански твърди, че «е изпълнявал журналистическа работа и че няма връзка с никакви служби», а Стоилкович отказва да отговаря на въпросите и затваря телефона.

 

Тагове: ; ; ; ; ;