Екс-премиерът Николай Азаров подготвя нов иск за признаването на събитията в Украйна през 2014 г. за държавен преврат.

Комитетът за спасението на Украйна подготвя иск към международния Европейски съд по правата на човека в Страсбург.

Целта е признаването на събитията в Украйна от февруари 2014 г. за държавен преврат. Това за «Известия» сподели шефът на кабинета, екс-премиерът на Украйна Николай Азаров. Според него, текстът от изявлението практически е готов и искът скоро ще бъде подаден. Експертите се съмняват в това, че инициатива ще доведе до политически резултат, но я считат за важна в исторически план.

През декември 2016 г. Дорогомиловският съд в Москва постанови: през 2014 г. в Украйна е имало държавен преврат. Остава до този извод да стигне и международната общност. Както заяви за «Известия» бившият премиер на страната Николай Азаров, разговорите с международната съдебна инстанция ще последват много скоро.

  • Сега подаваме иска в едно от международните съдилища. Въпросът се изучава много внимателно, защото той е достатъчно сложен — трябва да се отчетат много различни нюанси. В Комитета за спасение на Украйна сме създали специална група, която изучава проблема. Вероятно това ще бъде международният Европейски съд по правата на човека в Страсбург. Не мога да кажа конкретен срок, но подаването на иска е в завършващ стадий — съобщи за «Известия» Николай Азаров

Основният въпрос е: какви цели преследва Комитетът за спасение на Украйна.

Ако се предположи, че международният съд вземе решение в полза на заявителите, то Киев няма да приеме това.

Майданът е период, след който последваха президентски и парламентарни избори, признати от световната общност, в това число от Русия.

По-скоро става дума за опит да се възстанови личната репутация на «потърпевшите» политици и за пореден път да се припомни на международната общност по какъв начин настоящите ръководители в Киев се оказаха изкачени на украинския политически Олимп.

Водещият сътрудник към Руския институт за стратегически изследвания Олег Неменский заяви, че никакви политически последствия от подаването на иска в международния съд няма да има.

  • Политиката не се управлява чрез промяна на възгледите върху историята. Може да се мисли, че царят в някой си век е направил нещо неправилно, но нищо вече не може да се промени. Това е по-скоро исторически въпрос, за защита на честта и достойнството, отбелязва политологът.

Президентът от Центъра за системен анализ Ростислав Ищенко изрази съмнение, че по-вероятно не си струва Комитетът за Спасение въобще да подава иск в съда.

Защото този процес няма да открие никакви перспективи пред политиците в Украйна. Според него, «със същия успех роднините на Николай II могат да подадат иск в международния съд», но това едва ли ще им помогне за нещо.

  • Какво искат да постигнат чрез международния съд? Да легализират решението на Дорогомиловския съд? За международните институции решението на Дорогомиловския съд не е прецедент, каза още Ищенко.

При всички случаи Комитет за спасението на Украйна има намерение да доведе нещата до края. Екс-ръководителят на страна счита, че е крайно важно изявлението за държавния преврат да получи юридическа обосновка.

Макар да е трудно да се интерпретира Майданът като нещо друго, освен като държавен преврат.

Фактически днешните киевски власти  дойдоха на власт чрез гумите на барикадите.

Алексей Забродин, «Известия»

Превод: News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;