The Independent: Пекин и Москва намериха алтернатива

Дата на публикуване: 28 05 2017, 06:52


Пристигането на министъра на външните работи на Китай Ван И неслучайно съвпадна по време със срещите на лидерите на НАТО и «Голямата седморка», пише в статия за  The Independent представителят на Лондонската школа по икономика и политически науки Андрю Хемънд.
Според него, визитата демонстрира, че Китай и Русия са изработили алтернативна, обща позиция по ключовите регионални и глобални въпроси, включително по «ядрения тупик» в Корея и гражданската война в Сирия.
Британский аналитик: Пекин и Москва нашли альтернативу западным саммитам

Reuters
В Москва на официална визита пристигна министърът на външните работи на Китай Ван И, който планира да се срещне с редица руски чиновници, в това число със своя колега Сергей Лавров.
Срещите «символично» съвпадат с времето на срещата на върха на НАТО и «Голямата седморка», а това подчертава, че Москва и Пекин имат «алтернативен курс за сътрудничество» по различни международни въпроси, пише в своя статия за  The Independent аналитикът от Лондонската школа по икономика и политически науки Андрю Хамънд.
Според него, отношенията между страните са затоплени след украинската криза, която доведе до изключването на Русия от G8.
В последващия период ръстът на напрежение между Запада и Москва анонсира редица съвместни проекти с Пекин, в това число създаването на нова метод за междубанкови преводи и формиране на кредитна агенция, позволяваща на икономическите инфраструктури на двете страни да работят независимо от западните финансови организации.
«Стремителният ръст на сътрудничеството между двете страни» им помогна да изработят твърда обща позиция по ключовите регионални и глобални проблеми, включително «ядрения тупик» в Корея и гражданската война в Сирия, пише авторът на статията.
Според Хамънд, и Китай, и Русия добре разбират, че няма прости решения по въпросите за сигурността на Корейския полуостров.
Двете страни с всички сили се опитват да намерят най-добър отговор не само по въпроса за постоянните ракетни пускове на Пхенян, но и за неговите ядрени изпитания.
Последната риторика на Вашингтон предизвика у Пекин опасения, че американците сериозно са се замислили за нанасянето на превантивен удар по ядрените обекти на КНДР.
Президентът Доналд Тръмп недвусмислено заяви, че ако Китай не реши севернокорейския въпрос, то ще го реши САЩ.
Но за разлика от Вашингтон китайските власти избягват да предприемат по-мащабни, решителни мерки по отношение на своя бивш съюзник. Пекин не иска твърде силно да притиска Пхенян, за да не го дестабилизира.
Все още голямата непредсказуемост на севернокорейското ръководство, както и перспективата за нахлуване на страната, също не съответства на интересите на Поднебесната.
Всичко това може да доведе не само до ръст на нестабилност в КНДР, но и до създаването на проамериканска държава в замяна на настоящия «режим» на Ким Чен Ун.
Пекин и Москва е опасяват, че развитието на ситуацията на полуострова може да излезе извън контрол, затова поддържат инициативата на Съвета за сигурност на ООН.
В нейната основа е заложено миналогодишното предложение на организацията да се ожесточат някои санкции в отговор на петото ядрено изпитание на Пхенян.
News Front
Източник: http://www.independent.co.uk/voices/russia-china-north-korea-g7-nato-summits-world-bank-us-influence-a7754876.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;