Действащата на територията на Либия и свързана с «Ал Кайда» ултрарадикална салафиткска групировка «Ансар аш-Шариа» обяви, че се саморазпуска след големите загуби в нейните редици и ликвидирането на болшинството главатари в боевете с Либийската национална армия.
Това съобщи  Sky News Arabia.

«Ансар аш-Шариа» формално се разпуска, се казва в комюникето на радикалите. — Решението е прието на фона големите загуби, в това число сред ръководството и редовите активисти в групировката».

Екстремистите призовават «революционните сили» и своите последователи в град Бенгази «да се обединят, за да формират единен фронт».

Окопалата се по-рано в източна Либия, в това число в Бенгази, «Ансар аш-Шариа» се появи след победата на т.нар. революция от 17 февруари и завършването на гражданската война, довела до свалянето и убийството на Муамар Кадафи.

Основател на организацията във втория по величина град в страната през май 2012 г. е бившият музикант Мухамед Али аз-Захауе (убит в боевете с ЛНА през януари 2015 г.), който е бил в затвора по време на лидера на Джамахирията Кадафи, воювал е на страната на Ал Кайда в Афганистан и активно е участвал във въстанието срещу полковника.

За кратко време екстремистката структура разпространява влиянието си в много региони, в това число в Дерна и Аджабия на изток, в родното място на Кадафи — Сирт в центъра на страната, а също в Сабрат на запад.

Организацията си поставя за цел да създаде «Ислямски емират», който да излиза извън границите на Либия в посока Египет, Алжир и Тунис.

Привържениците на организацията се позиционират като «защитници на мюсюлманите», не признават «демокрацията, светските режими и конституцията», активно координират своите действия с местните «Мюсюлмански братя».

До неотдавна те водят в Бенгази активна социални и образователна дейност с религиозен уклон.

Бойците от групировката, която е внесена от Вашингтон в списъка на терористичните организации, се обвиняват в съпричастност и извършване на нападението над дипломатическото представителство на САЩ през 11 септември 2012 г. в Бенгази. В резултат на това нападение загина посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и още трима американци.

В същото време «ансарите» категорично отхвърлят тези обвинения по своя адрес.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;