Джеймс Мэттис

Политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп по отношение на НАТО прилича на тази, която провеждаха неговите предшественици, както републиканци, така и демократи.

Това заяви министърът на отбраната на страната Джеймс Матис в интервю за  CBS, част от което е публикувано в събота.

По-рано Тръмп по време на своето задгранично пътуване няколко пъти призова членовете на алианса да увеличат своите военни разходи.

Матис на свой ред припомни, че той е работил «в НАТО при президента Джордж Буш и при президента Барак Обама».

Според него, призивите на САЩ към НАТО са последователни.

На снимката: Страните от НАТО се присъединиха към коалицията срещу ИД и приеха план за увеличение на бюджета

«Това, което прави президентът Тръмп, е еднакво с действията на двете предишни администрации, както републикански, така и демократически. Същността е в това, че страните трябва да харчат за отбрана повече, отколкото са харчили преди пет или десет години», поясни главата на Министерството на отбраната на САЩ.

«Страните от НАТО притежават най-добрата защита в света, всички ние трябва да се отнасяме към това, както към банка: ако искате да получите нещо, вие трябва да дадете нещо в замяна», добави той.

Както заяви на пресконференция след срещата на върха генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, Тръмп открито и праволинейно е изискал от страните на НАТО увеличаване на военните разходи.

Както той отбеляза, някои лидери са се съгласили, че европейските държави трябва да увеличат своите военни разходи «не, за да угодят на  САЩ, а в името на собствените си отбранителни интереси».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;