Збигнев Бжежинский, помощникът по национална сигурност на президента на САЩ Джими Картър през 1977-1981 години, почина в петък на 89 годишна възраст.
Това съобщи Fox News.

Американското издание Politico  също съобщи за кончината на известния американски политолог, позовавайки се на дъщеря му Мика

«Баща си отиде в мир днес вечерта», цитира изданието думите й.

По информация на The New York Times, политикът е умрял в болница в щата Вирджиния.

 

Збигнев Бжезинский е американски политолог, социолог и държавен деец от полски произход, един от водещите идеолози на външната политика на САЩ.

В последните години води активна преподавателска и консултантска дейност — оглавява редица обществени организации, влиза в ръководството на няколко фонда и компании, бил е водещ на политически програми в телевизии, експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Преподавал е в Школа към Университета Джон Хопкинс.

Постоянен член на елитния «Билделбергски клуб», обединяващ крупни политически дейци, банкери, ръководители на транснационални корпорации, икономисти и политолози.

Бжежински е известен като автор на книгата «Великата шахматна дъска: господството на Америка и нейните геостратегически императиви» (1997)

 

 

 

Тагове: ; ; ;