Администрацията на президента на САЩ няма намерение да отслабва антируските санкции.
Нещо повече, високопоставен представител на Белия дом съобщи, че ограничителните мерки спрямо Русия могат дори да бъдат ожесточени.
При това членът на администрацията на Тръмп заяви, че  държавният глава на САЩ е «дал ясно да се разбере» как Русия може да постигне свалянето на санкциите.
Но по-рано друг представител на Белия дом призна, че Тръмп на този етап не е изработил ясна позиция по въпроса за антируските санкции.
САЩ нямат намерение да отслабват антируските санкции.
Нещо повече, ограничителните мерки спрямо Москва могат дори да бъдат ожесточени, това съобщи пред журналисти високопоставен служител от Белия дом в италианския Таормин, където се провежда срещата на G7.
«Няма да смекчим санкциите по отношение на Русия, вероятно ще проучим възможностите за тяхното ожесточаване», заяви представител на администрацията на президента на САЩ, цитираха думите му световните агенции.
Според него, Тръмп «има намерение да запази санкциите», но руската страна притежава необходимата информация за свалянето на ограниченията.
«Президентът даде ясно да се разбере как Русия може да постигне свалянето на санкциите», добави представител на Белия дом.
Ден по-рано главата на Националния икономически съвет на Белия дом Хари Кон заяви, че американският президент и до днес не е изработил ясна позиция по въпроса за антируските санкции.
«Считам, че президентът все още разглежда този въпрос. На този етап ние нямаме ясна позиция. Тръмп има много варианти», заяви Кон.

Представителят на администрацията също сподели, че въпросът за антируските санкции «се e обсъждал широко» по време на срещата на върха на НАТО и ще бъде предмет на разговор на срещата на G7 в рамките на икономическата дискусия.

  • Reuters

По време на срещите с президента на Италия Серджо Мтарели и премиера Паоло Джентилони Тръмп потвърди трансатлантическото единство по въпроса за мерките спрямо Русия.

Той заяви също за необходимостта да се убеди Русия «да изпълни ангажиментите си по минските споразумения»=

Но Москва, както нееднократно са заявявали руските официални лица, не е участник в конфликта в Донбас, а трудности около изпълнението на Минските споразумения изпитва Киев.

Но главата на Европейския съвет Доналд Туск отбеляза, че позициите на САЩ и ЕС за Русия се разминават по някои точки.

Туск дори заяви за намерението си да говори на срещата на G7 и да отправи призив към лидерите на «седморката»  да продължат политиката на антирусикте санкции.

«От момента на последната среща на върха в Япония ние не сме видели нищо, което би могло да оправдае промяна на нашата санкционна политика спрямо Русия», каза Доналд Туск.

Коментирайки последните изявления на представителя на Белия дом, главата на международния комитет на Съвета на Федерациите на Русия Константин Коначев свърза промяната на риториката на президента на САЩ с «необузданата атака срещу Тръмп по «руското досие».

Според руския сенатор, този подход явно «започва да дава резултати».

«Тръмп започна да дава предпочитание на личните си интереси — да запази властта си — пред националните американски. Последните предполагат широко и прагматично международно сътрудничество над блоковите граници, за което толкова много говори по време на предизборната си кампания», каза още Косачев.

Той, обаче, добави, че от американския лидер «напълно могат да се очакват нови и не по-малко резки обрати в позициите».

News Front

Тагове: ; ;