Одесские радикалы избили болгар

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе се обърна към Службите за сигурност на Украйна и към губернатора на Одеска област с искане да се разследва нападението на «евромайданците» над българите в град Белгород-Днестровский,  случило се на 18 май.

Инцидентът се е случил около сградата на местния градски съвет, където се разглеждал въпроса за предоставянето на земя на непризнатата от никого в света «православна църква» на Киевския патриархат.

Припомняме, че след началото на конфликта в Донбас и идването на власт на киевската хунта, управляващите в Украйна извършват грозно посегателство към православието, инциирайки отцепници, превземайки, нападайки и рушейки десетки православни църкви в страната, които са към Московската патриаршия.

Десни радикали в Западна Украйна превърнаха в руини православна църква

Членът на белгород-днестровския изпълком Василий Кащи, активист от българското движение в Украйна, гласувал против предоставянето на земя на непризнатата от никого в света отцепническа православна църква.

След което на излизане от заседанието на изпълкома върху него се нахвърлила тълпа радикали, които се опитали да го набутат в кофа за боклук.

Освен това, чиновникът бил залят със зелена боя.

В случая се намесила полицията и извела пострадалия от мястото на събитието.

Според думите на бившия лидер на одеската част на «Десен сектор», Кащи е отказал да признае Крим за украинска територия.

«По време на конфликта бяха накърнени правата на националните малцинства. Ако трябва да бъде по-точни, правата на българите. Ние бяхме оскърбени, подчертавам, незаслужено. Настояваме за извинение от патриотите, които сами се наричат така», отбеляза Кисе.

 

До момента няма реакция на СБУ по конфликта.

Българинът Кисе припомни, че българите в този край живеят вече повече от 200 години, не са извършвали никакво посегателство над териториалната цялост или държавността, запазвали са своята самобитност и са живеели мирно с всички други народи (руснаци, поляци, чехи, сърби, евреи, украинци, румънци и много други).

Но общото минало и настояще не дава правото на украинските «патриоти» да си служат с произвол.

Кисе заяви, че е категорично против «радикално настроени хора и организации да тъпчат авторитета  на нашите предци».

Нападението над българина-политик дотолкова възмути българите в Украйна, че те имат намерението да продължат да отстояват своите претенции пред правоохранителните органи вътре в Украйна.

Ако разбеснелите се след преврата през 2014 г. укронацисти не бъдат усмирени от украинските власти, то българите от Украйна ще потърсят защита от международните институции и инстанции.

А последното заплашва Киев със скандали на международно ниво.

В скандала има и религиозна брънка — «филаретовците отцепници решиха да «раздават » «православно» правосъдие» в Белгород-Днестровск и «патриотите» мигом пристигнаха от Одеса на помощ, споделят българи, присъствали на скандала и запознати със ситуацията в страната.

Българският депутат категорично отказа да се даде земя на нелегитимни автокефалисти, допълват свидетели на конфликта.

Това е и станало повод за конфликта.

Шовинизмът и нетърпимостта към други народи и нации от страна на на украинските «патриоти» вече надмина всякакви граници.

В случая става въпрос за българин, но практически може да се каже, че е същото и отношението на десните екстремисти към руснаците и всички други етноси в Украйна.

Не е ли вече време международната общност да се заеме с поставянето на края на неонацистките «нови порядки» в Украйна?

Виж видео от пресконференцията на Кисе по-долу.

News Front

Белгород-Днестровский