Изпълнителят на терористичния акт в Манчестър Салман Абеди минимум два пъти е бил в Германия, за първи път през 2015 г — връщал се е от Сирия във Великобритания през Франкфурт на Майн.

Както пише изданието Focus Online, позовавайки се на  източници от правоохранителните органи, ислямистът е преминал през начална военна подготовка на територията на Сирия.

За втори път Абеди е бил в Германия четири дена преди терористичния акт — в понеделник вечерта той е излетял от Дюселдорф за Манчестър.

Името му не е присъствало в нито един от списъците на потенциални терористи, с които разполагало летището.

Колко време е бил в Германия, не се уточнява.

Взривното устройство, задействано от терориста-смъртник, е избухнало извън пределите на концертната зала — във фоайето.

По последни данни, жертви на взрива са 22 човека, над 60 са ранените.

 

 Полицията обяви, че изпълнителят на терористичния акт е 22-годишният Салман Абеди. По информация от СМИ, той е роден във Великобритания в семейство на бежанци от Либия.

По-рано сестрата на атентатора от Манчестър заяви, че брат й е бил мил човек, но е искал да отмъсти на американците заради ударите в Сирия.

22-ма души бяха убити при терористичното нападение в „Манчестър Арена“ след концерт на американската поп звезда Ариана Гранде. Десетки други бяха ранени.

18-годишната Джомана Абеди заяви в интервю за „Уолстрийт джърнъл“, че брат й Салман Абеди е искал отмъщение заради американските бомби, убили невинни деца в Сирия.

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в английския град. Британските служби за сигурност смятат, че терористична мрежа стои зад удара, разследването продължава.

„Мисля, че е видял деца – мюсюлмански деца – да умират навсякъде и е искал отмъщение. Видял е експлозивите, които Америка пуска по децата на Сирия и е искал да отмъсти“, заяви Джомана Абеди.

Според нея убийството на приятел на Салман Абеди също е една от причините той да се реши да извърши самоубийствения атентат в Манчестър. Терористът е бил много религиозен, споделя още сестра му, която е останала изненадана от действията му.

Междувременно „Ню Йорк Таймс“ написа, че използваният експлозив при атентата в Манчестър е бил много мощен и сложен. Първоначалната информация на разследващите сочи, че бомбата е била поставена в раница.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;