Das Erste: Тръмп общува с партньорите от НАТО като с ученици, ЕС и САЩ са на различни континенти и в мисленето

Дата на публикуване: 27 05 2017, 07:44


На срещата в Брюксел Доналд Тръмп общува със съюзниците от НАТО като с ученици, пише кореспондентът на NDR Кай Кюстнер в коментар за  Das Erste. Европейските партньори очакваха от американския президент уверения за вярност към алианса, а вместо това получиха от него урок по военен бюджет. Независимо от всички старания на Европа да не ядосва Тръмп, сближаването със САЩ на срещата на върха не се случи.
Немецкий журналист: Трамп обошёлся с партнёрами по НАТО как со школьниками

Reuters
 Мистър Непредсказуемост, Доналд Тръмп напълно пречупи целия сценарий на НАТО, пише Кай Кюстнер в коментара си за Das Erste.
Държавните глави и правителствата от алианса очакваха от американския президент клетва за вярност към НАТО, но Тръмп превърна тази антитерористична среща в Брюксел в «урок по военен бюджет», подчертава авторът на статията.
«Все едно пред него се беше събрал ученически клас, той повтори твърдението си, че Меркел и компания дължат на САЩ «огромни суми», — отбелязва немският журналист.
От гледна точка на НАТО, това не е нещо друго, а PR кампания.
Неговите партньори (на Тръмп, бел.ред.) имаха «каменни лица», пише Кай Кюстнер.
В същото време алиансът полага всички усилия, за да укрепи трансатлантическото приятелство не само символично.
Както се казва в статията, сградата на новата щаб-квартира на НАТО представлява две ръце, чийто пръсти се преплитат, символично съединявайки държавите от двете страни на Атлантика.
«Красива картинка, но вече не може да се скрие, че някои длани в НАТО са потни, след като Тръмп по време на предизборната си кампания постави верността към алианса под съмнение», твърди кореспондентът на NDR.
Сега НАТО се опитва да завоюва бизнесмена Тръмп с помощта на бартерна сделка.
«Ние открито влизаме в борбата с тероризма и тържествено обещаваме действително да завишим своите разходи за отбрана, а ти за това повече няма да ни наричаш остарели или несъстоятелни», такива са, от гледна точка на автора, условията на сделката.
Девизът на НАТО в дадения случай е: «само да не ядосаме Тръмп, само да не отваряме нови уязвими места», продължва Кай Кюстнер.
Но ако съдим по думите на американския президент, този план е пълен провал.
Според журналиста, след встъпването на Тръмп в длъжност, дистанцията между Европа и САЩ осезаемо се е увеличила — и сега те са разделени не само от океана.
Ситуацията едва ли ще се промени в скоро време, това стана ясно след дебюта на Тръмп в ЕС, се отбелязва в статията.
След срещата в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск ясно заяви, че по въпросите за търговията и промяната в климата между ЕС и САЩ, както и преди, има разногласия.
Нещо повече, той подчерта, че не е сигурен за наличието на единна обща позиция по отношение и на Русия.
«Тръмп и ЕС са на различни континенти, не само от географска гледна точка», убеден е кореспондентът на NDR.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;