BFM: За първи път от нападението на Наполеон през 1812 г. френските войски са така близо до Русия, пазят Естония

Дата на публикуване: 27 05 2017, 07:37


300 френски войници за първи път участват във военни учения на НАТО в Естония, пише  BFM TV. Те пристигнаха там, за да разсеят безпокойството на прибалтийските съюзници, предизвикано от съседството им с Русия.
Както отбелязва посланикът на Русия във Франция, френските войници не са били толкова  близо до руските граници от времето на Наполеон.
BFM: ради Эстонии французы впервые с 1812-го подошли к российским границам

Reuters
Естония се страхува от руския си съсед, а френската армия й дойде на помощ: за да успокои своите прибалтийски съюзници, пише изданието. Над 300 френски войници и танкове  AMX-56 Leclerc за първи път участват във военни учения на НАТО в Естония, пише BFM TV.

«Вземайки под внимание събитията от последните години, струва ми се нормално, че страните от Прибалтика изпитват определено безпокойство по отношение на своя съсед», счита консултантът по връзки подполковник Лионел, който с други френски военнослужещи пристигна в Естония в рамките на мисията «Рис», пише изданието.

От съображения за сигурност подполковникът назова само едното си име. Основната задача по време на ученията е да се съхрани вниманието, отбелязва изданието.

«Войниците не могат да се приближат към руската граница в униформа по-близо от пет километра», казва подполковник Лионел.

Французите пристигнаха в Естония за участие в ученията на НАТО «Пролетна буря». Общо в ученията са задействани 6 000 войници от страните от НАТО, те ще се проведат в гориста местност близо до град Тапа в северната част на страната.

Френският контингент, който пристигна в Естония на 20 март, е основната сила на многонационалната дивизия на НАТО под британско командване.

Русия, от своя страна, решително отрича наличието на агресивни стремежи и обвинява НАТО в намерение да я обкръжи.

В петък посланикът на Русия в Париж Александър Орлов отбеляза, че френската войска се е приближила до границите на Русия «за първи път от 1812 г.» — епохата на завоеванията на Наполеон.

Френските войници ще бъдат в Естония осем месеца.

За това време съставът ще бъде сменен един път. После контингентът ще се премести в съседна Литва. Френските военнослужещи са в Прибалтийските страни от 2004 г. постоянно: в рамките на балтийското въздушно патрулиране на НАТО те охраняват въздушното пространство на Латвия, Литва, Естония, припомня  BFM TV.
News Front
Източник: http://www.bfmtv.com/breves-et-depeches/l-armee-francaise-s-exerce-en-estonie-pour-contrer-la-menace-russe-1170447.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;