Европейският съюз и Съединените американски щати не са в състояние да достигнат до обща позиция по следните важни теми — Русия, търговията и климата, стана ясно след срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с председателя на Европейския съвет Доналд Туск с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи Ройтерс.

 След срещата Туск заяви пред журналисти, че има съгласие относно борбата с тероризма и политиката към Украйна.

«Според мен, постигнахме споразумение по редица теми — най-вече за антитероризма. Но все още има отворени въпроси — климатичните промени и търговията. Не съм 100% сигурен, че можем да кажем, че имаме обща позиция, общо мнение за Русия», това каза Туск пред журналисти след края на срещата.

Президентът на САЩ проведе срещата си с ръководството на ЕС, опитвайки се да засили обема на двустранните отношения между Брюксел и Вашингтон.

Американският лидер пристигна на първите си преговори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, с тях обсъди плюсовете на свободната търговия и Парижкото споразумение за климата.

По същото време Доналд Тръмп ще участва в Срещата на върха на НАТО в Брюксел. Очаква се президентът на САЩ да проведе срещи и с председателя на Европарламента Антонио Таяни и върховния представител за външна политика и сигурност на Европейския съюз Федерика Могерини.

До момента Доналд Туск е имал един-единствен разговор с Тръмп, който беше през ноември миналата година по повод победата му на изборите за президент.

Тогава двамата са говорили за Брекзит и бъдещето на Европейския съюз.

Но след президентските избори във Франция и Холандия, по време на които бяха избрани проевропейски лидери в тези страни, темите вече са напълно различни, това е заявил източник по повод срещата между Тръмп и  Туск днес.

Доналд Тръмп ще се срещне още и с новия президент на Франция — центристът и пронатовец Еманюел Макрон.

По-късно днес президентът на САЩ Доналд Тръмп ще участва в срещата на НАТО, тя ще се проведе в новата ултрамодерна централа на Североатлантическия алианс, чийто строеж започне преди 20 години.

Програмата ще бъде съкратена до минимум и Доналд Тръмп е решил да не участва в официална среща, а само в работна вечеря.

След края на срещата не се предвижда общо комюнике.

По време на работната вечеря ще се обсъдят два въпроса – увеличаването на разходите за отбрана на НАТО и борбата срещу тероризма.

Днес съпругата на Доналд Тръмп – Мелания, направи посещение детска болница и се срещна с малките пациенти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;