Вчера 24 май, целият славянски свят отбеляза тържествено празника на Славянската писменост и култура.

България с особен трепет почете делото на светите братя Кирил и Методий във всички български градове, а в сърцето на първопрестолна  Плиска, в » Двора на Кирилицата» , единствения музей увековечил създателите на азбуката и делото им, напомни на всички нас, че » и ний сме дали нещо на света». Храмът на буквите, неслучайно е  издигнат в старославна Плиска градът, в който народът ни е приел християнството като официална религия, и мястото където Цар Борис Покръстител Български приема Климент, Наум и Ангеларий, първата историческа столица на България, която залага основите на Златния век.

Как всъщност се появява азбуката и кой има принос в утвърждаването и разпространението на писмеността? Тези неща всички българи трябва да знаят и помнят.

Историята на Кирилицата е неразривно свързана с православието, и именно познаването на тази история, ни дава правото да се наричаме горди наследници на велика духовна нация.

 

 

Общоизвестен факт, е че в края на девети век от новата ера славяните най-после си имат своя азбука. Кой обаче има заслуги в осъществяването на този факт? Е, нека си припомним.

Огромна роля има Цар Борис Покръстител Български, който възлага на  Климент, Наум, Ангеларий, да създадат такава азбука, която да е лесна за изучаване, тъй като глаголическите букви се оказали сложни за готвените за свещенослужители ученици. Именно българският Цар Борис изпраща свети Климент като епископ в Охрид в областите Кутмичевица  и Девол. Оживената просветна дейност и подготовката на носители и разпространители за утвърждаване на новата писменост изиграва огромна роля в духовния и политически живот на България.

Цар Борис полага огромни усилия да се обучат и посветят в новата писменост 20 000 свещеници, за възможно най- кратко време, които да поемат богослужението вече на български език.

За осъществяване на делото на просветителите Царят оказва неимоверно голяма подкрепа — например за изработката на преведените книги е била необходима кожата от около 15-20 милиона заклани животни ( агнета и ярета).

През 893 година по време на Плисковския църковно-народен събор се приема официално новата писменост.

 

С приемането на християнството и покръстването ни Царят Покръстител  въвежда и писмеността, която днес всички наричат славянска.

Преломът в духовният живот на българския народ е свързан именно с християнизацията, възприемането на създадената азбука и изграждане на единна славянобългарска йерархия.

 

 

 

 

В навечерието на големите тържества в чест на празника, недобросъвестни журналисти се опитаха да го помрачат . Тълкувайки неправилно думите на Владимир Путин създадоха нескопосана сензация.

Разбира се, будния български народ, реагира своевременно и бързо разкри нехитрия замисъл.  Коментар за ролята на България и Първото Българско Царство в създаването на писмеността последва и от официалният говорител на Руското Външно Министерство, Мария Захарова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Никой не може да отрече ролята на Първото Българско Царство в създаването на писмеността…»- коментира Захарова по повод провокационните публикации излезли в различни медии.

 

» По- скоро говорим за опити за изкривяване на понятията…»

 

Българския народ има с какво да се гордее.  Трябва само да се научим още повече да пазим и почитаме направеното преди нас.

 

За съжаление, често по различни причини, забравяме това и в този ред на мисли, е урокът по родолюбие от Карен Алексанян,

Той  подарява не само на България, но и на целия Кирилски свят безценен и достоен подарък- а именно любов към паметта и вдъхновение да създаваме, и да оставяме след себе си, да бъдем достойни наследници на историята си, и да помним, за да продължим напред…да знаем..

 

Днес кирилицата има свой паметник. Той не е направен нито от българин, нито от руснак, нито от “велик” македонец, а от един гражданин на Армения“, каза Иван Кулеков. Той е заснел разговор с автора на паметника в старопрестолния град Плиска – Карен Алексанян.

 

» Дворът на Кирилицата» днес се превръща в крепост на духовността и събира малки и големи на свещената земя за отдаване на почит и уважение. Преди да говорим за празника на писмеността, нека се обърнем към това, което ни разказва » Двора на Кирилицата»- от къде идва азбуката и до къде стига.

От нас зависи, какво ще помнят децата ни, какво ще научат и как ще продължат. Това ни напомня » Дворът на Кирилицата» , който ще остане за поколения напред, който ще възражда отново силата на величието на духа и ще носи името на родината ни.

След бурната медийна полемика, се роди и въпросът: а какво по-подходящо място от единствения паметник на кирилските букви  в света, разказващ нагледно историята на появата на писмеността, на което да дойде и Владимир Путин, когото българите отдавна чакат с нетърпение, а и може би е време нашите първи лица и държавници да  намерят време и дойдат на поклонение именно там.

 

1:1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
1:2 То в начало беше у Бога.
1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.
1:4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.
1:5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана.

 

 

Ася Иванова- Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;