НАТО не счита за грешка въздушната кампания в Либия през 2011 г. В интервю за ТАСС генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг прехвърли отговорността за хаоса в Либия на режима ма Муамар Кадафи, управляващ страната 42 г., върху самите либийци и върху международната общност, която не била оказала на Либия достатъчно помощ след войната.

От «арабската пролет» до Третата световна война

Свалянето на управляващите режими в страните от Близкия Изток и Северна Африка доведе до радикализация на исляма и ръст на екстремизма

«Ако някой разруши държавните структури и институции в Либия, то това беше Кадафи. 42 години диктатура, която завърши с гражданска война и доведе до разрушаването на всички силни държавни институции, ако такива въобще имаше в Либия, особено институции на гражданското общество, отбеляза той. — НАТО започна въздушна кампания след получаването на ясното съгласие на ООН, кампанията беше подкрепена от такива регионални организации, като Лигата на арабските държави, там има участници от страните от Персийския залив и други страни в региона, ние много ясно изпълнихме мандата на ООН».

Отговаряйки на въпрос, по какъв начин мандатът на ООН, предполагащ установяване в Либия на зона без полети за защита на гражданското население, е дал на НАТО правото да унищожават наземната техника на либийските правителствени сили, Столтенберг отговори:

«В този мандат се казваше също за използването на всички необходими инструменти за защита на гражданското население. Ние защитавахме населението. Трябва да се помни, че Либия беше вече в стадий на гражданска война, когато ние пристигнахме там, днес виждаме в Сирия с какво можеше това да завърши».

Столтенберг се съгласи, че Либия — това не е добър пример за подражание, но подчерта, че броят на загиналите граждански лица за тези години в Либия са по-малко, отколкото в Сирия.

Според Столтенберг, отговорността за продължаващият и до днес хаос в Либия носи не само НАТО, колкото «цялата международна общност, която положи недостатъчно усилия за строителството на държавни институции, създаването на местни сили за сигурност и за стабилизацията на Либия».

«Това е вина на цялата международна общност — ООН, ЕС, НАТО и др., включително либийците, които в голяма степен недооцениха проблемите», каза той, подчертавайки, че НАТО проучва методите, с които да помогне на признатото от ООН правителство, за да «изгради институции, да обезпечи политическия контрол над въоръжените сили и да подкрепи усилията в търсене на мирно решение на конфликта».

Първите въздушни удари по правителствените войски в Либия в подкрепата на въстаниците от Бенгази нанесоха ВВС на Франция и Великобритания на 19 март 2011 г.

На 31 март бойните действия бяха предадени под контрола на НАТО.

Операцията, получила името «Обединен защитник», беше планирана за 90 дена, но в резултат се разтегна до 7 месеца.

По официални данни на алианса, по време на операцията са били проведени над 26 000 излитания на авиацията, от тях около 10 000 за нанасяне на удари, в резултат на което самолетите на НАТО са унищожили 5.9 хиляди «военни цели».

Операцията завърши само след фактическото унищожаване на Кадафи от либийските въстаници.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;