Според ВВС, разузнаването на Великобритания е отказало да сподели информация с колегите си от САЩ.

Поводът за това е изтекла в СМИ секретна разузнавателна информация, предоставена на САЩ след терористичния акт в Манчестър.

По време на атентата в «Манчестър арена» са убити 22 души, ранените са над 60.

Но снимките от терористичния акт, които са дадени на разузнаването на САЩ, са се оказали изведнъж притежание на  „Ню Йорк Таймс“.

Размяната на разузнавателна информация между службите не е необичайна, но е крайно необичайно изтичането на такава информация и появяването й в медиите — особено по отношение на подобен случай.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще повдигне въпроса пред Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО в белгийската столица Брюксел.

„Ислямска държава“ пое отговорност за терористичния акт.

Според разузнаването на Великобритания, атентаторът камикадзе е получил помощ от терористична мрежа. Разследването по случая продължава.

Телевизия «Скай нюз“ коментира, че размяната на разузнавателна информация между службите не е необичайна, но е крайно необичайно изтичането на такава информация и появяването й в медиите.

При атентата в „Манчестър Арена“ след концерт на американската певица Ариана Гранде бяха убити 22 души, а над шестдесет бяха ранени.

Разследването на британските служби продължава. Силите за сигурност смятат, че терористична мрежа стои зад нападението. В Манчестър преди броени часове бе извършена контролирана експлозия.

Британската полиция извърши арест на жена във връзка с атентата в Манчестър, но по-късно тя бе освободена без повдигнати обвинения. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ пое отговорност за терористичния удар.

Великобритания отказа сътрудничество не само на Америка, но и на Русия в разследването на взрива в Манчестър.

По-рано председателят на Съвета на Федерациите по отбрана Виктор Озеров съобщи пред журналисти, че независимост от това, че Великобритания отказа да си сътрудничи с Москва по линия на спецслужбите, руската страна е готов да предостави на Лондон информация за разследването на взрива.

Сперед екс-шефа на ФСБ на Русия Николай Ковальо, Лондон прави грешка, затваряйки антитерористичните канали между двете страни.

«Същият терорист Салман Абеди, който направи взрива в Манчестър, е успял да повоюва в Либия, да мине на обучение в Сирия, той е пътувал по цяла Европа, със самолет е пристигнал в Манчестър от немския Дюселдорф. И до днес не е ясно с какво се е занимавал в Германия.

Такава географска активност на терористи, която незнайно защо се изяснява едва сега, макар той да е имал досие за заподозрян отдавна — това е излишна демонстрация на това, че или спецслужбите на Великобритания не са ефективни, или те фатално изостават в действията си,- коментира Сергей Станкевич. — В дадения случай британските спецслужби трябва да направят сериозна разбор на полетите, обществеността вече има претенции към тях. Не е случайно, че днес в Брюксел на срещата на върна на НАТО ще се приеме едно много закъсняло решение за създаването на специален разузнавателен център за проследяване на терористичната активност и координация на антитерористичната дейност по линия на спецслужбите».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;