Президент Филиппин Родриго Дутерте и президент РФ Владимир Путин, Москва, 23 мая

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования пред своя филипински колега Родриго Дутерте във връзка с гибелта на хора след терористичната атака. Руският държавен глава разчита, че терористите ще бъдат победени.

«Искам да изразя съболезнованията си във връзка с гибелта на хора от вашата страна вследствие на терористичната атака. Аз и моите колеги с пълно разбиране се отнасяме към това, че вие сте принуден спешно да се върнете в родината», каза руският лидер, започвайки разговора си с Дутерте.

«Искам да изразя надеждата си, че конфликтът ще бъде възможно най-бързо регулиран с минимални загуби», подчерта Путин.

Двустранни отношения

Руският държавен глава спомена за предишните си срещи с Дутерте и отбелязването през 2016 г. на 40-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

«Разбира се, на този етап не е много голям стокооборотът, но в началото на тази година той започна да се възстановява, има прираст с 25 %», констатира руският лидер.

Според него, между Москва и Манила «има много интересни, перспективни направления за сътрудничество, включително  машиностроенето в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура»

Разговорът между Путин и Дутерте започна в Кремъл малко преди полунощ московско време във вторник. Путин пристигна в Кремъл веднага от аерогарата, връщайки се от командировка в Краснодар.

Въпреки правилата на протокола, според които разговорът започва приемащият чуждестранния гост президент, първо взе думата Дутерте.

Той говори на английски пред руския си колега. Каза, че е принуден да съкрати времето на визитата си в Москва и да се върне в родината си, заради бойните сблъсъци с армията на ИДИЛ.

 «Бойна част на ИДИЛ завзе провинция Минданао, там и в момента има бойни действия», с тези думи Дутерте започна преговорите с Путин.
Той отбеляза, че на Филипините «са загинали хора» и заяви, че разчита на подкрепата на Русия за съвременно оръжие за борба с тероризма.
«Разбира се, вашата страна е за нас надежден партньор», увери Дутерте.
«Аз пристигнах в Москва, за да получа вашата подкрепа и да потвърдя нашето приятелство», подчерта президентът на Филипините.
Той отбеляза, че Манила е готова да развива отношения с Москва.
«Нашата страна се нуждае от съвременни образци въоръжение, ние имахме поръчки към САЩ, но сега ситуацията с тях не е много гладка, а за да се сражаваме с ИДИЛ, с техните подразделения и групировки, ние се нуждаем от съвременно оръжиe», обърна се Дутерте към Путин.
«Изразявам голямата си признателност към вас за поканата да посетя Руската Федерация, разбира се, ние считаме Русия за наш близък приятел», призна той.
След това разговорът между двамата лидери продължи при закрити врати.
News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;