DWN: САЩ подготвят неприятни сюрпризи за «Турски поток», искат да си пласират шистовия газ

Дата на публикуване: 25 05 2017, 07:40


Страните, пожелали да участват в съвместния газов проект на Москва и Анкара «Турски поток», внезапно започнаха да се сблъскват със «сериозни проблеми», пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Немското издание е уверено: зад това стои Вашингтон, който не може да допусне да се появи още един газов маршрут от Русия към Европа, още повече, че той заобикаля Украйна..
DWN: Америка готовит неприятные сюрпризы на пути «Турецкого потока»

Reuters
 На европейския континент, освен България и Гърция, от строителството на тръбопровода са заинтересовани Сърбия и Унгария, продължава немското издание.
Сръбските експерти, обаче, са уверени, че при реализацията на проекта се очакват опасности за Москва и Анкара.
Според сръбския аналитик Александър Павич, за пореден път може да бъде разиграна «албанската карта» и събитията в Македония са добър пример за това.
«Веднага, щом бившият премиер на Македония Груевски осъзна, че руският газопровод през Македония е добра възможност за развитието на страната и че Македония трябва да вземе участие в «Турски поток», започна процеса на неговото сдържане. В Куманово имаше сблъсъци между албански екстремисти и сътрудници на  МВР.
На свой ред опозицията получи сериозна финансова подкрепа, след което показателите за популярност на Заев се приближиха към показателите на Груевски.
При това трябва да се има предвид, че до неотдавна македонците едва ли биха подкрепили опозиционера», констатира сръбският експерт Драгомир Анджелкович.
Аналитиците са на една мнение, че същото ще се случи и в Сърбия, отбелязва Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
«САЩ се опитват да попречат на Русия да построи «Турски поток» и «Северен поток-2» и да заобиколи Украйна като транзитна страна.
САЩ искат едно: те да доставят своя ШИСТОВ газ на европейския пазар. Заради конкуренцията, по-нататъшните доставки на руски газ в Европа са недопустими. Нещо повече, ако газта ще тече през Украйна, САЩ биха могли да контролират руския газопровод», счита изданието.
Според  Deutsche Wirtschafts Nachrichten, проблеми при строителството на «Турски поток» могат да възникнат също заради напрегнатите гръко-турски отношения.
Атина не само предостави убежище на участниците в неотдавнашния пуч срещу президента Ердоган, но и не пропуска възможността да провокира турските военни в Егейско море, подчертава немското издание.
News Front
Източник: https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/05/23/russisches-pipeline-projekt-turkish-stream-schwierigkeiten/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;