Противопоставяне на политиката на Иран в близкоизточния регион и всеобща борба с тероризма и екстремизма — това бяха главните теми на срещите в Рияд, в които в неделя взе участие президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на първата му визита в Саудитска Арабия.

Сред срещите в събота със саудитското ръководство бе сключена безпрецедентна военна сделка и бяха постигнати споразумения за милиарди долари. По време на втория ден от визитата си стопанинът на Белия дом успя да получи подкрепа за противопоставянето на идеологията на екстремизма и финансирането на тероризма от страна на 50 арабски и мюсюлмански страни.

Борба с финансирането на тероризма

Резултат от първата среща между лидерите на арабските монархии и президента на САЩ бе споразумението за създаването на съвместен Център за борба с финансирането на тероризма.

В сферата на задачите на структурата влиза «откриване на информация за финансирането на мрежи на екстремисти», «координация на усилията по тяхната ликвидация», а също «подкрепа на страните от региона, които се нуждаят от помощ по създаването на потенциал за противодействие на финансирането на тероризма».

Меморандумът бе подписан от първият заместник премиер, министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия принц Мухамед бен Наиф Ал Сауд и държавния секретар на САЩ Рекс Тилъръсън.

Церемонията по подписването на документите се проведе в присъствието на Тръмп и арабските лидери след края на срещата във формата САЩ — Съвет за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив (Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия).

Тероризъм и религия

Основният резултат от визитата на Тръмп в кралството е декларацията след арабско-ислямско-американската среща.

В документа се посочва, че участниците в срещата отхвърлят всички опити да се свърже идеологията на тероризма с религията и имат намерение да се борят с терора във всички негови форми, а също с корените на екстремизма и източниците за неговото финансиране. Те са за създаване на устойчиво партньорство, обмяна на информация  за действията на терористичните групировки, местонахождението и придвижването на бойците.

Както и се очакваше, участниците в срещата под председателството на Тръмп и саудитския крал Салман бен Абдел Азис Ал Сауд отхвърлиха политика на Иран, «насочена към подкрепа на екстремистки организации в региона».

Отбелязва се подкрепата за йеменското правителство и арабската коалиция, които са срещу движението «Ансар Аллах» (хусити), което е наречено в декларацията терористично.

Взето е решение за координиране на действията и съгласуване на методите на най-високо ниво.

Всяка страна, участваща в срещата в саудитската столица, ще създаде специална структура, която ще координира изпълнението на декларацията.

В резултата на арабско-ислямо-американската среща държавните глави и правителствата на 55-те страни, взели участие в срещата, приветстваха създаването на военен контингент в рамките на 34 хиляди човека за подкрепа в борбата с терористите в Ирак и Сирия.

Те високо оцениха операцията на международната антитерористична коалиция начело със САЩ в Сирия и Ирак, изразиха готовност да оказват всякаква подкрепа на тези усилия.

Постъпи информация и за договореност за формирането към 2018 г. на «близкозточна коалиция» с щаб-квартира в Рияд, страните, които ще влязат в алианса, ще станат известни едва в следващата година.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;