По време на арабско-ислямо-американската среща в Саудитска Арабия американският лидер Доналд Тръмп произнесе програмна реч, в която засегна главните предизвикателства, с които, според него, се сблъсква сега близкоизточният регион. Президентът на САЩ обозначи начините, по които настоящата администрация на САЩ ще действа в Близкия Изток.

Централна тема в речта на Тръмп беше борбата с тероризма в страните в региона, а също усилията, които трябва да предприеме световната общност за изкореняване на това явление.

«Целта на САЩ е формиране на коалиция на народите, които споделят общата цел — да се изкорени тероризмът и да се даде на нашите деца надежда за бъдещето», каза американският лидер.

 

Той също призова «да се прекрати финансирането на каналите, които позволяват на «Ислямска държава» да продава нефт и да плаща заплати на своите бойци».

Тръмп подчерта, че «страните с преимуществено мюсюлманско население трябва да оглавят борбата с радикализацията», той отбеляза, че «мюсюлманските страни трябва да демонстрират стремеж да поемат ангажименти» в противопоставянето на екстремизма.

«Иран доставя оръжие и тренира бойци, които разпространяват разрушение и хаос. Иранският режим носи отговорност за нестабилността, с която се сблъсква регионът в Ливан, Йемен и очевидно в Сирия. Докато иранският режим не изрази намерения да стане партньор за установяването на мир, всички страни и народи трябва със съвместни усилия да изолират Иран», каза американският президент.

«Президентът на Сирия Асад с подкрепата на Иран извърши невъобразими престъпления, САЩ предприеха решителни мерки като отговор на използваното от режима на Асад забранено химическо оръжие, изстрелвайки 59 ракети по сирийското летище, откъдето бе започната тази атака», каза Тръмп.

«Отговорните държави трябва да работят заедно, за да сложат край на хуманитарната криза в Сирия, да приключат с ИД и да възстановят стабилността в региона колкото се може по-скоро», отбеляза американският президент.

Тръмп даде да се разбере по време на срещата, че САЩ нямат намерение «да четат лекции, да посочват на другите хора как да живеят, какво да правят, с кого да бъдат и на кого да се молят».

«Заедно с това ние предлагаме партньорство, основано на общи интереси и ценности, за постигането на по-добро бъдеще за всички нас», добави той.

Главата на американската администрация подчерта, че той е за подкрепа на постепенни реформи, а не подкрепя тактиката на внезапната намеса в делата в региона.

«Ние заставаме зад принципите на реализма, основани на общите ценности и взаимни интереси….Нашите партньорски отношения ще съдействат за безопасност чрез стабилност, а не по пътя на радикалното разрушение. Ще вземаме решения на базата на реалното развитие на събитията, а не на базата на твърда идеология, по възможност ще се стремим към постепенни реформи, а не към внезапно вмешателство», каза още Тръмп.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;