Libération видя сходство между посещението на Путин в Париж и визитата на Петър Първи

Дата на публикуване: 24 05 2017, 06:10


Петър Първи по време на своята визита във Франция през 1717 година успя да установи здрави връзки на Русия с тази европейска държава — със същата цел в Париж заминава настоящият руски президент, пише  Libération.
Поводът за неговата визита, съдейки по версията на Кремъл, е изложба, посветена на 300-годишнината от пребиваването на първия руски император във френската столица, а съвсем не преговорите с новия президент Макрон, отбелязва изданието.
Libération увидела сходство между поездкой Путина в Париж и визитом Петра Первого

Reuters
 Както съобщиха от Елисейския дворец, на 29 май във Версай новият президент Макрон ще се срещне със своя руски колега Владимир Путин.
Но, както пише  Libération, във версията, представена за руснаците, «големият любител на Петър Първи» Владимир Путин ще пристигне в Париж за откриването на изложба, посветена на 300-годишнината от визитата на първия руски император във Франция.
И във връзка с това той ще се срещне с Макрон — ето в такъв порядък, отбелязва авторът на статията.
Между двете страни има отдавнашни отношения, в които имаше достатъчно силно захлаждане при президента Оланд, пише изданието.
По време на предизборната кампания Макрон беше единственият сред лидиращите кандидати, който не се възхищаваше на Путин. Макрон твърдеше, че ще създава с него отношения, балансирайки между диалога и твърдостта.
За Москва победата на Макрон бе лош сценарий, пише изданието.
Както отбелязва авторът на статията, можеше да се очаква, че след огласяване на резултатите от изборите руските СМИ «ще проявят уважение към волеизлиянието на френския народ» и ще престанат да оскърбяват новия президент, но Макрон, както и преди, бива наричан от руснаците антихрист, те се присмиват и над разликата във възрастта между него и жена му.
Путин на свой ред поздрави Макрон с победата и изрази надежда, че те ще успеят да преодолеят взаимното недоверие.
В същия тон премина и първият телефонен разговор между двамата лидери, който се проведе на 18 май по инициатива на Кремъл.
В позитивен аспект се изказа и руският посланик Александър Орлов.
Както отбелязаха в Кремъл, на дневен ред в предстоящата визита ще бъдат въпросите за борбата с тероризма, регулирането на конфликтите в Сирия и Украйна.
Планира се да се обсъди «състоянието и перспективите на развитие на руско-френските отношения в политическата, търговско-икономическата и културно-хуманитарните сфери», цитира изданието съобщението от пресслужбата на руския президент.
«Да се възобнови мирният диалог, да бъдат заставени да забравят за подкрепата на Марин Льо Пен и за подозренията за намеса в хода на предизборната кампания с помощта на социалните мрежи, да се отвори нова страница в отношенията с Франция и ЕС след последните години на дипломатическа изолация» — ето в това Libération вижда истинските цели на Путин.
Тази визита трябва да възстанови стабилните отношения между двете страни, което в миналото постигна Петър Първи по време на знаменитата си визита, пише изданието.
News Front
Източник: http://www.liberation.fr/planete/2017/05/22/poutine-vient-voir-une-expo-et-macron-au-passage_1571402

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;