Честит празник българи, честит празник България!  Днес почитаме най-светлия и горд празник- 24 май Денят на Българската писменост и култура.

Шествия, камбанен звън и отслужване на литургии от сутринта огласят градовете на страната ни, а в сърцето на древната Плиска, в » Двора на Кирилицата»,    единственият музей в света на Кирилицата,  възвеличил  безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий, точно в 12:00 часа беше поднесен венец от създателят на Храма на Буквите ни Карен Алексанян.

 

 

 

 

 

 

Там където делото на първоапостолните братя , направили народът ни горд и просветен, през кладенеца на времето, извира мощта и величието на искрата запалила знанието в славянския, и в  целия Кирилски свят.

Там където някога цар Борис Покръстител Български облича във вяра народа  и поставя стълб на православието и християнството и създава първата славянобългарска школа в първопрестолната столица Плиска- люлка на българската писменост и светлина за векове, пренесла богатствата на знанието на просветителите изграждали камък по камък и буква по буква със свещ в ръка  през мрака на тежките изпитания на  историята.Там където, за първи път са изречени думите » Тук ще бъде България!» — именно там, днес сърцето на будния български дух тупти живо и ярко, събуждайки отново чувството на гордост и напомняйки, че народът ни носи духовна мисия.

И именно на това свещено за душата на България късче земя  е издигнат храма на буквите» Двора на Кирилицата», мястото което днес с присъствието си под небето на  първата българска столица Плиска, възражда гордостта и славата на духовния завет оставен от просветителите,  и  ни напомня с достойнство, » че и ний сме дали нещо на света».

Днес » Двора на Кирилицата»  на 24 май  събра малки и големи на празника на писмеността за отдаване на почит и поклон — цветя и стихове!

Честит ден на българската просвета и култура, честит празник на славянската писменост! Честит 24 май!

 

 

 

 

 

 

На този ден искрено благодарим, че сме българи, които има с какво да се гордеем, какво да пазим…и сме длъжни да продължим…

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;