«24-ти май е рожденият ден на българския дух», заяви пред Би Ти Ви академик Антон Дончев

Той добави, че с писмеността се ражда българският народ, българската държава.

Относно езика на омразата, Дончев каза, че буквите са едни  и същи и от нас зависи дали ще ги напълним.

„Езикът е начинът, по който се свързваме помежду си. Това, че сме си изтървали юздите на душите си е наш проблем“, допълни големият писател.

За това, което се случва днес огромна вина има телевизията и средствата за масова информация.

„В провинцията, в която хората общуват помежду си не може да съществува атмосферата, която я има в нашето Народно събрание. Особено телевизията, радиото, те мултиплицират и това се поема като ехо в турска баня. Ругаят се, говорят нецензурни думи. Хората не са такива. Нашата държава е пълна с нормални хора“, беше категоричен Антон Дончев.

Според него, за да чете младото поколение трябва да се посочат стойностните книги и това става в училище, а учителите имат специална мисия , на жреци, свещеници, водачи на народа.

„Нашите добри гени излизат непрекъснато. Чудесни млади хора. Сърбят ги гърбовете, защото им раснат крила“, заключи с оптимизъм писателят.

„Виждам една дъга. Тя пие от нашата земя, извива се над  Европа и я залива със светлина“, заяви Дончев по повод бъдещето  и мястото на България в Европа. 

Във видеото — Откъс от българския игрален филм «Време разделно», 1988 г., на режисьора Людмил Стайков, по сценарий на Людмил Стайков, Георги Данаилов, Михаил Кирков и Радослав Спасов. Оператор е Радослав Спасов. Създаден е по на романа на Антон Дончев „Време разделно“. Музиката във филма е композирана от Георги Генков.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;