«Комунизмът, който у нас е осъден със закон като престъпен, бе своеобразна религия, чиято идеология предполагаше «смърт за стария свят» и стимулираше извършването на убийства. Да се унищожават хора само защото са успели – т.нар. «буржоазия», да се осъществяват масови терористични атаки – атентатът в църквата «Св. Неделя, например, да се унищожи «старата система» и да се наложат «новите пролетарски ценности», бе маниакалната идея на комунистите, на т.нар. комунистическо «възпитание». С други думи за комунистите убийствата бяха и си остават, път към постигане на цел.

Абсолютно същото средство използват днес т.нар. ислямски фундаменталисти, фанатици,терористи. Те имат цел и възприемат исляма като «наръчник»» за убийства и постигане на «световен халифат».

Убийствата правеха от комунистите герои. Колкото повече хора си убил толкова повече твоят портрет се разнасяше по манифестациите или красеше канцелариите на държавни и общински институции, висеше по стените на учебните заведения, посрещаше ни в спортни и културни домове.

Постигането на целта чрез убийства и терор бе част философията на марксизма-ленинизма, същност на комунизма.

Защо като се знае всичко това хора са ставали или и днес стават комунисти?

Отговорът е във възприемането на доктрината, на идеологията.

Тогава защо се изненадваме, че подобна идеологическа същност може да се извлече и при рецепцията на исляма?

Комунизмът обещаваше на хората, че те трябва да се жертват, да работят за «светлото бъдеще».

Тук и сега хората трябваше да се мъчат, за да могат там някъде, в бъдещето, други хора да живеят щастливо.

Мъчението на живеещите «тук и сега» бе общоприето условие за «щастлив живот» на неизвестните бъдещи хора. Т.нар. краен, радикален, ислям обещава горе долу същото.

Убиваш, самоунищожаваш се дори, но там, в бъдещето, в по-добрия свят, ще си по-жив от живите, по-щастлив от щастливите. И не само ти, но и твоите близки, роднини, приятели. Убий и иди в един по-добър свят.

Това възприемат при четенето на исляма днес част от неговите читатели. И няма значение къде е роден или къде живее «читателят-възприемател».
Но кой от нас не е попадал в ситуация да възприеме грешно урока? Да не разбере правилно написаното в учебника? В най-лошия случай резултатът е двойка, а имаше период и в който страдаха ушите на зле възприемащите. Днес резултатът от грешното възприемане е…смърт. Загиват невинни хора. А носителят на гибелта вярва, че отвъд го очаква «шестицата».

Причините. Те са в ниската степен на цивилизационно образование, в икономическата и социалната изостаналост, в бедността (спомняме ли си, че комунистите «залагаха» точно на «бедните слоеве», както ги наричаха, от населението!), в липсата на перспектива за житейски успех, в болестните психически отклонения от нормалността / такива са наблюдавани при почти всички комунистически диктатори – от Ленин до Пол Пот/.
Болестта или състоянието на «Wrong perception» е почти неличимо.

Повече от 100 години човечеството не може да се излекува от комунизма.

 

Нима е възможно тогава да се излекува от новото зло за по-кратко време? Не вярвам.

Но кое бе лекарството, което задържа и дори спря разпространението на комунистическата зараза.

Това бе успехът на демокрацията и успехът на социалната пазарна икономика. Друго лекарство против терористични идеологии не е открито…

Александър Йорданов

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;