Президент Боливии Эво Моралес

Президентът на Боливия Ево Моралес нарече в понеделник своя американски колега Доналд Тръмп деспот, заради неговата външна и миграционна политика.

«Единственият деспот в света е Тръмп, защото той дискриминира мигрантите и жените, а също подтиква към насилие и нахлуване в други страни от света», написа той в своя Туитър.

Изявлението на Моралес последва след като миналата седмица на съвместна пресконференция с президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос в Белия дом Тръмп нарече ситуацията във Венецуела «позор за човечеството и кошмарен проблем».

От началото на април Венецуела преживява остра социално-икономическа и политическа криза, има мащабни антиправителствени протести.

Според опозицията, загинали са 50 човека. Властите са задържали около 2.6 хиляди човека, от тях над хиляди остават под стража.

Според някои наблюдатели, случващото не във Венецуела е дело на САЩ, в частност на ЦРУ, с цел сваляне на социалистическото правителство и връщане на по-рано експроприираната собственост на компании от САЩ във Венецуела.

 

.