На 22 май в руската столица пристигна президентът на Филипините Родриго Дутерте. Главно събитие в неговата официална визита е срещата с Владимир Путин, която е планирана за 25 май.

Президент Филиппин Родриго Дутерте. Архивное фото

 

Преди отпътуването си от Манила Дутерте съобщи пред руски журналисти, че централните точки от неговата московска визита ще бъдат въпросите за сигурността и отбраната, а също «установяването на баланс в търговските отношения между двете наши държави и споразумения в сферата на селското стопанство».

Той заяви, че се отказва от поканата да посети Вашингтон, предпочита да извърши пътуване до Москва.

«Съвсем целенасочено изключих САЩ от списъка на страните, в които ще търся нова помощ, съдействие. Не съм бил в САЩ. Поканиха ме на церемонията по инаугурацията на Тръмп. Но аз казах: «На този етап не, трябва да отида в Русия», отбеляза Дутерте.

Той твърди още, че «на този етап може да се разчита само на думите на Русия и Китай», защото Америка е лицемерна».

«Несистемният» президент

 Дутерте, който зае поста президент през юли 2016 г., веднага започна да се държи като независим лидер. Той заяви, че страната му ще излезе от влиянието на САЩ и ще провежда напълно суверенна международна политика, самостоятелно определяйки своите външнополитически приоритети. Дутерте се прослави с редица много твърди изказвания по адрес на САЩ по време на президента Барак Обама.
Президент Филиппин Родриго Дутерте. Архивное фото

В частност, той поиска от САЩ да не се отнасят към страната му като към «кученце на повод», заяви, че САЩ могат да забравят за споразумението за разширяване на сътрудничеството във военната сфера между страните, ако Обама остане президент.

Дутерте каза още, че е дошло времето страната му да си каже «сбогом със САЩ», но по-късно уточни, че макар страната му да не разкъса отношенията си със САЩ, Филипините няма нужда да обвързват политиката си с политика на Вашингтон.

През ноември Дутерте поздрави Тръмп с победата на президентските избори, а по-късно заяви, че с него може да се работи. В навечерието на визитата си в Русия той дори нарече Тръмп «добро момче» и свой приятел.

Не е изключено филипинският лидер да вижда в американския «близка душа» — подобен «несистемен» лидер, избран от народа, въпреки настроенията на политическия елит.

Дутерте е от южната част на страната и не принадлежи към столичните филипински кланове с тяхната традиционна проамериканска ориентация.

Съдейки по изявленията на Дутерте, той е настроен към кардинален външнополитически обрат на страната си и има намерение да укрепва връзките с такива крупни геополитически страни, като Русия и Китай.

През октомври 2016 г. той изпълни обещанието си и подписа указ за преразглеждане на договора за разширяване на отбранителното сътрудничество между неговата страна и САЩ, сключен през 2014 г.

Както заяви филипинският лидер, ако в договора не се споменава за провеждането на съвместни военни учения, то «американската армия в пълния си състав ще напусне Филипините».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;