Daily Star: На британски депутат му се привидя ръката на Москва в Брекзита

Дата на публикуване: 23 05 2017, 06:58


Членът на Лейбъристката партия на Великобритания Бен Бредшоу изпрати в комитета по разузнаване и сигурност в парламента доклад за «руската намеса» в Брекзит, пише Daily Star. Както съобщава изданието, за финансирането на кампанията по излизането на Великобритания от ЕС са били причислявани пари от офшорни сметки, след което средствата са били използвани за разпространението на «антиевропейска пропаганда».
Независимо от липсата на преки доказателства, има подозрения, че тези пари може да са свързани с Русия, отбелязва изданието.
Daily Star: британский депутат усмотрел в брексите руку Москвы

Reuters
 Както се съобщава, политикът е предал тези материали, за да «подтикне разузнавателните служби, в частност МИ6», към щателен анализ на източниците на финансиране на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС.
По-рано в палатата на общините политикът заяви, че съществува «крайно голяма вероятност» «руските хакери» да са оказали влияние върху това историческо събитие.
Самият Бредшоу отказа да коментира това до завършване на предизборната кампания, съобщава изданието.
Но професорът по политология от Университета в Бакинхемшир Антъни Глис, който е помагал на Бредшоу да направи доклада, отбеляза, че, според данни от материалите, кампанията по излизането от ЕС е била финансирана от офшорни сметки, цитира думите му Daily Star.
Според Глис, тези средства са можели да бъдат използвани за оказване на влияние над избирателите по пътя на «разпространението на антиевропейска пропаганда чрез СМИ, социалните мрежи и реклама».
«Целта на намесата в Брекзит не е било задължително да се помогне на една партия да спечели, а да се посее раздор в страната. Защото разделената страна е значително по-слаба».
През март Центърът за правителствените връзки предупреди лидерите на британските партии за заплахата от «руска намеса» в демократичните процеси в страната.
Но, независимо от тези предупреждения, в писмото, което е на свободен достъп, се казва, че «съществува само незначителна вероятност Русия да въздейства върху изборите във Великобритания», припомня изданието.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ;