CNN: МВФ призна, че руската икономика се възстановява

Дата на публикуване: 23 05 2017, 05:43


Според новия доклад на МВФ, руската икономика се възстановява след 2-годишната рецесия, възникнала заради падането цената на нефта и западните санкции, съобщи CNN. Както отбелязва американският канал, благодарение на ефективната политика на властите ситуацията «се подобрява» и за тази години икономическият ръст ще бъде около 1.4 %.
CNN: МВФ признал, что дела у российской экономики налаживаются

Reuters
 Русия силно зависи от експорта на нефт, затова падането на цените през 2014 г. нанесе сериозна вреда на страната. Икономическите санкции, наложени от западните страни като наказание, че Русия «взе под свой контрол украинския Крим», нанесоха на руската икономика «още един удар».
Заради рецесията в икономиката и падането на курса на рублата много хора бяха принудени да се придържат към строги икономии.
Но вече всичко «е все по-добре», отбелязва CNN.
«Икономиката излиза от 2-годишната рецесия, която, благодарение на ефективната политика на властите и съществуването на надеждни резерви, вече е по-слаба (рецесията), отколкото в миналото», се казва в доклада на МВФ.
Миналата година цените на нефта паднаха почти двойно, но оттогава един барел нефт отново струва около 50 долара, частично, благодарение на съкращаването на обема на производство, което бе постигнато от такива членове на ОПЕК, като Саудитска Арабия и Русия.
 МВФ се отнася добре и по отношение плановете на Москва за съкращаване на бюджетния дефицит, възстановяването на валутните резерви, приватизацията на някои държавни компании и «изчистването на финансовата система от слаби банки», съобщава американският канал.
 Но МВФ също предупреждава, че продължителните последствия от санкциите могат да продължат да сдържат инвестициите и руското правителство ще трябва да проведе значително по-широка програма от реформи, за да занижи зависимостта на икономиката от нефта и други стоки.
МВФ очаква, че в близките няколко години ръстът на икономиката на Русия ще бъде около 1.5 %, отбелязва CNN.
News Front
Източник: http://money.cnn.com/2017/05/19/news/economy/russia-economy-imf/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;