Британският премиер Тереза Мей счита, че Брюксел трябва да изплати на Великобритания «милиарди фунтове» за акциите на страната в Европейската инвестиционна банка, съобщава Telegraph.

Противники выхода Великобритании из Европейского Союза (ЕС) на улице Лондона. Архивное фото
Според Мей, Великобритания притежава финансови права, които трябва да се отчетат наравно със задълженията по време на преговорите за Брекзит.
«Много разговори се водят на тема: какви задължение има Обединеното Кралство или какви могат да бъдат правата ни, отчитайки тези пари, които са били изплатени в миналото. Ние ясно показваме, че ще отчитаме и правата, и задълженията», каза Мей в интервю за изданието.
Британският премиер припомни, че Великобритания участва в няколко големи съвместни с ЕС финансови и инвестиционни проекти.
Затова страната има правото на част от крайната «сметка».
«Има инвестиционна банка, има инвестиционен фонд, има други сфери…Както знаете, това ще бъде важна част от преговорите», заключи Мей.
Акция протеста у здания Парламента в Лондоне, Великобритания. Архивное фото

Изданието отбелязва, че британският премиер за първи път е споменала за намеренията си да запази частта на страната в Европейската инвестиционна банка.

Източници от правителството в Кралството са съобщили за изданието, че процентът на Великобритания в банката се оценява примерно на около 10 милиарда евро.

По-рано СМИ съобщиха, че властите в ЕС в процеса Брекзит могат да поискат от Великобритания около 100 милиарда евро — изплащане по различни задължения, които по-рано е поел Лондон.

Решението да напусне ЕС бе прието от гражданите на Великобритания на референдума на 23 юни 2016 г.

На 29 март страната официално стартира процеса на излизането на Великобритания от ЕС, предавайки на главата на Евросъвета Доналд Туск писмо със съответното уведомление.

Според правилата, посочени в член 50 от Лисабонския договор за излизането от ЕС, Великобритания трябва да напусне състава на обединението на 29 март 2019 г — точно две години след старта на Брекзит.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;