Западът не се e отказал от плановете си за «цветна революция» в Русия, но спецслужбите на Русия осъществяват пълен контрол над ситуацията, това заяви секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев, предаде ТАСС.

«Технолозите на Запада не са се отказали от плана за реализират «цветен сценарий» и в Русия. Те не се колебаят в избора си на методи за нагнетяване на протестни настроения – от спекулации с временни трудности от социално-икономически характер до откровени лъжи», каза Петрушев в интервю за руското издание «Росийская газета».

«Ситуацията се контролира в Русия, обаче. Правозащитните органи и спецслужбите натрупаха значителен опит в оперативното прекъсване на провокации и противоправни действия. Опитите да се организира «цветна революция» в Русия са безнадеждни», категоричен е Патрушев.

Според него, «цветната революция» е традиционен политически инструмент на отделните страни, който има за цел да разруши целостта и суверенитета на държавата под предлог за демократизация».

«В действителност, държавата, в която е извършена «цветна революция», почти винаги е потопена в хаос и попада под чуждо управление», прави изводите си Патрушев.

Той отбеляза още , че «както обикновено, се наблюдава нарастване на дейността на опозиционните сили в навечерието на федералната предизборна кампания».

«Неслучайно Западът осигурява финансови и материални ресурси за НПО в Русия и създава така наречените «независими» медии на руски език. В същото време увеличава усилията си за пропагандна дейности в Русия с помощта на интернет», допълни още секретарят на Съвета за сигурност.

Припомняме, че в Документа от 22 октомври 2010 г., озаглавен „Инициатива за партньорство в Близкия изток: Общ преглед“, конкретизира сложна структура от програми на Държавния департамент, насочени пряко към изграждането на организации от „граждански общества“, по-специално неправителствени организации (НПО), които да променят вътрешната политика на  страните цели в полза на външната политика на САЩ и на целите на националната им сигурност.

В петте страници на документа, в който се използва дипломатичен език, става ясно, че целта е насърчаване и насочване на политическата промяна в страните на прицел.

През септември 2011 г., посланик Уилям Б. Тейлър бе назначен за ръководител на тогавашната новосъздадена Служба за специални координации за прехода в Близкия Изток, той е служил като посланик на САЩ в Украйна по време на „Оранжевата революция“ от 2006-2009 г. Според документ на Държавния департамент, тази служба е създадена през септември 2011 г., за да се координира с правителство на САЩ за помощ на зараждащите се демокрации, произтичащи от популярните бунтове в Близкия изток и Северна Африка.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;