Китайските власти за периода от 2010 до 2012 г. са разкрили около 20 информатори на ЦРУ на САЩ, с което са нанесли сериозна вреда на американските разузнавателни операции в страната. Това съобщи вестник The New York Times.

Един от най-големите неуспехи

Според източниците на изданието, от действащите и бившите официални лица на САЩ «китайците са убили или затворили от 18 до 20 информатори на ЦРУ в Китай».

Както отбелязва изданието, Пекин е успял да разруши американската разузнавателна мрежа, която е била създавана в продължение на много години.

Един от тези, които са били сътрудници на ЦРУ, е «бил застрелян в двора на правителствената сграда пред колегите си» като предупреждение.

В публикацията се казва, че действащите и бившите американски чиновници характеризират тези събития като един от най-големите неуспехи на САЩ в разузнавателната сфера за цялото десетилетие.

Както се посочва в изданието, следователите на този етап така и не са установили причината за случилото се.

«Но са убедени, че секретен агент на ЦРУ е предавал САЩ. Други считат, че китайците са проникнали в секретните системи, с помощта на които САЩ поддържат връзка със задграничните си информатори», се подчертава в материала.

По сведения на вестника, най-големи подозрения в ЦРУ е предизвикал един бивш сътрудник на управлението, но улики, потвърждаващи, че именно той е предоставил на Пекин информация, на този етап няма.

Понастоящем той живее в азиатска страна.

В материала се отбелязва, че намаляването на обема от постъпваща разузнавателна информация за Китай е бил забелязан от Барак Обама.

Загубата на информатори била много болезнена за Вашингтон, защото американските спецслужби считат събирането на разузнавателна информация за особено трудна и важна задача. Представителите на ЦРУ и ФБР са отказали да коментират публикацията в The New York Times.

Новите проблеми

Изданието припомня, че Китай вероятно е автор на кибератаките над ЦРУ през 2015 г.

Тогава неизвестни хакери получиха достъп до информация за милиони държавни служители на САЩ. Официалните представители на кадровото управление на американското правителство признаха тогава, че хакерите са откраднали сведения за над повече от 25 милиона човека, в това число бивши и действащи държавни служители.

Чиновниците отбелязват, че става дума за най-крупния инцидент от този род в страната.

Разузнаването на САЩ обвини свързаните с Пекин хакери за кибератаката над базата данни на кадровото управление.

Китай опроверга тези обвинения.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;