Ще обяви едностранна независимост, ако провеждането на референдума бъде забранено
Властите в Каталуния ще обявят едностранна независимост незабавно, ако правителството на Мариано Рахой не позволи провеждането на референдум за независимост, съобщава испанският в. „Ел Паис“.
По информация на изданието властите в региона вече подготвят закон, чиято цел е раздяла с кралството.
„Ако испанската държава попречи на провеждането на референдума, то тогава този закон ще влезе в сила“, се казва в проектозакона, цитиран от вестника.
Черновата предвижда също, че ако регионът стане република, тя ще остане в ЕС.
В случай, че бъде разрешено провеждането на референдум, на него ще бъде зададен следният въпрос:
„Искате ли Каталуния да стане независима от Испания държава?“.
В момента се обсъждат две дати за възможното допитване – 24 септември и 1 октомври.
Президентът на Каталуния Карлес Пучдемон днес ще изнесе реч в кметството в испанската столица, където за последно ще предложи на Мадрид да се съгласи с условията на референдума. По-рано испанският вицепремиер Сорайя Саенас де Сантамария заяви, че властите в Испания са поканили регионалния държавен глава да обсъди в парламента предложения от него референдум.
„Ние сме готови да водим преговори по условията на референдума и в случай, че постигнем споразумение, ще го предадем за обсъждане на двата парламента“, заяви Пучдемон.
Каталуния е автономен регион в североизточната част на Испания. През последните години там се усилиха сепаратистките настроения. В началото на октомври миналата година местният парламент одобри резолюция за провеждането на референдум за излизане от състава на Испания. По-късно националният парламент в Мадрид анулира действието на документа.
В испанската конституция не присъстват членове, които позволяват на автономни области да водят референдуми за независимост, без съгласуването им с централната власт.
Източник: Сега

Тагове: ; ; ; ;