SRF: Швейцария тръгна към сближаване с Русия, за да покаже своята независимост от ЕС

Дата на публикуване: 21 05 2017, 06:55


Делегация на Националния съвет на Швейцария посети икономическата изложба в Русия, а също разговаря с депутати от Държавната дума, съобщи SRF.
«Важно е да се даде да се разбере, че Швейцария не във всичко подкрепя санкционната полика на ЕС», — обясни причината за посещението си президентът на организацията Юрг Щал.
Той подчерта, че неговата страна е самостоятелна и се придържа към статуса на неутралитет.
Откакто Русия присъедини украинския полуостров Крим, официалните визити на швейцарски политици в Москва станаха рядкост.
Сега делегацията на Националния съвет заедно с неговия президент Юрг Щал направи крачка към сближаване.
Руският кореспондент Кристоф Францен днес съпровожда тази делегация.
В Русия и до днес е популярна швейцарската техника, както показва московската изложба «Металлообработка-2017», но руснаците днес имат по-малко пари, заради ниските цени на нефта, а също заради западните икономически санкции, се казва в материала.
Оливър Мьокоте, заместник директор на Alfleth Engineeting:  В определена степен ние пострадахме от санкциите на Европейския съюз. Забелязахме, че изгубихме голям брой клиенти и поръчки.
Но във финансовите сделки с Русия Швейцария също проявява сдържаност.
Това се отнася и до продукцията, която може да бъде използвана в руската отбранителна промишленост.
Юрг Щал, президент на Националния съвет на Швейцария: Считам, че е важно да се даде да се разбере, че Швейцария не във всичко подкрепя санкционната политика на ЕС. Ние сме самостоятелни.
След икономическата изложба делегацията се срещна с председателя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин.
Независимо от усмивките, стана очевидно, че има разногласия по отношение на Сирия, се казва в материала.
В частност, Швейцария иска всички военни престъпници, включително тези, които се намират на страната на правителството на Асад, да бъдат привлечени към отговорност.
Русия предлага да се бори с терористите заедно с Асад, се казва в материала.
Руснаците поканиха швейцарските парламентаристи в Сирия.
ВЯЧЕСЛАВ ВОЛОДИН, председател на Държавната дума на Русия: Бихме се радвали, ако вие дойдете с нас в Сирия. Тогава ще разберете какво действително се случва там.
ЮРГ ЩАЛ: Не считам, че такава спонтанна покана е продуктивна, но това беше опит от тяхна страна да изложат своята гледна точка. Но считам, че Швейцария е достатъчно силна, за да изиграе по този въпрос своята роля, запазвайки при това неутралитет.
Днешният ден показа, че в Русия остана голямо поле за диалог.
В ефир на 16 май 2017 г.
Превод: News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;