Преизбраният президент на Иран Хасан Рохани заяви , че президентските избори са показали желанието на Ислямската република да взаимодейства с международната общност, предаде Ройтрес.
В първата си реч след спечелването на изборите Рохани заяви, че вчерашният вот е показал, че иранците отхвърлят призивите на неговите опоненти за спиране на реформите.

«Казахте не на онези, които искаха да ни върнат назад», заяви той.

«Посланието на нашия народ беше изразено ясно», каза Рохани в речта, излъчена по държавната телевизия.

«Иранският народ избра пътя на диалога със света, далеч от екстремизма. Той желае да живее в мир и приятелство с останалия свят, но не приема заплахите и унижението. Това е главното послание, което той иска светът да чуе», каза Рохани, цитиран от Франс прес.

Чрез своя вот «нашият народ каза на съседните страни и на целия регион, че пътят за гарантиране на сигурността и укрепване на демокрацията не разчита на чужди сили», подчерта Рохани.

Изявлението му бе направено докато американският президент Доналд Тръмп, който е на посещение в Саудитска Арабия — съперникът на Иран в Близкия изток, сключваше големи оръжейни сделки.
Рохани обеща да бъде президент на всички иранци и заяви, че протяга ръка на всички. Той изрази благодарност към бившия президент реформатор Мохамад Хатами (1997-2005), който беше призовал иранците да гласуват за него, нарушавайки наложената забрана в медиите да се споменава името на Хатами, да се цитират думите му и публикуват негови снимки.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;