САЩ «се подготвят за военна провокация след проведеното в КНДР на 14 май успешно изпитание на балистичната ракета «Хуасон-12». Това се казва в статия, публикувана в централният вестник от тази страна «Нодон синмун».

Според изданието, съсредоточената около Корейския полуостров групировка на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач Carl Vinson

е провела съвместни учения с Южна Корея. Освен това, както се отбелязва в статията, Вашингтон е изпратил към полуострова още един самолетоносач  — Ronald Reagan «във връзка с вероятното извършване на пореден пуск на балистична ракета и шесто ядрено изпитание от Северна Корея».

«Нодон синмун» подчертава, че «такива безумни действия на САЩ, предприети в отговор на справедливите мерки на Пхенян за укрепване на отбранителните способности, съдействат за изостряне на ситуацията на Корейския полуостров и в региона».

В тази връзка изданието предупреждава, че «САЩ предстои да преживеят фатална катастрофа, ако американските империалисти осъществят военна провокация срещу КНДР, която ще нанесе безпощаден ответен удар».

Други СМИ от КНДР също обръщат внимание на концентрацията на американски стратегически въоръжения в района на Корейския полуостров с цел оказване на максимален натиск над Северна Корея.

Но, както се отбелязва в публикувания в неделя коментар на информационна агенция ЦТАК, «мина времето, когато САЩ можеха да заплашват с ядрено оръжие КНДР, която се превърна в непобедима държава, притежаваща потресаващ военен потенциал и неизчерпаеми възможности за самостоятелно развитие».

Според съобщения от CNN, Пентагонът ще проведе в района на Корейския полуостров военно-морски учения, в които още бъдат задействани два атомни американски самолетоносачи — Ronald Reagan и Carl Vinson.

 Според военното ведомство на САЩ, Ronald Reagan понастоящем се движи към Корейския полуостров. Самолетоносачът, оглавяващ ударната група на ВМС на САЩ, напусна военно-морската база Йкосука във вторник след отстраняване на повредите в оборудването.
Понастоящем до Корейския полуостров вече е разположена ударната група на ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач Carl Vinson. В нейния състав влиза крайцер с управляемо ракетно оръжие от типа  Ticonderoga и два есминца тип  Arleigh Burke.
В региона са фиксирани също няколко американски атомни подводници.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;