САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи, заяви американският президент Доналд Тръмп, визирайки терористичната заплаха. Тръмп каза това вчера на обща пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след среща на двамата в Белия дом, предаде ДПА.
  «Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха», каза Тръмп.
        «В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки», припомни американският президент.
Той каза, че американско-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.
Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД, а също и с ПКК, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
     «Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място», каза той, цитиран от ТАСС.
Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом, допълва Асошиейтед прес.
След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове, предадоха Ройтерс и ТАСС.
    «Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове», заяви Тръмп.
Той каза, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там, допълва ТАСС.
Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече  страни в оказването на помощ в борбата с тероризма, предаде Ройтерс.
След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той каза, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.
Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията.
Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.
  Турският президент засегна и темата за Кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.
Турция гледа на кюрдите в Сирия като на свързани с ПКК, а САЩ смятат сирийските кюрди за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.
Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра по-нататък. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.
След срещата с Ердоган в изявлението си пред журналисти, Тръмп не говори директно за решението си САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.
По темата за тероризма турският лидер каза, че тероризмът е свързан с неуспешния преврат срещу него от миналото лято, предаде Ройтерс.
Накрая Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;