Президентът на Украйна Петро Порошенко трябва незабавно да отмени санкциите към руските социални мрежи «ВКонтакт», «Одноклассники» и компаниите  Mail.ru и «Яндекс». Това призова в Киев международната правозащитна организация  Human Rights Watch.

«Това е непростимо нарушение на правата на украинците за избор на информация. Порошенко трябва незабавно да отмени забраната», заяви експертът по страните от Европа и Централна Азия Таня Купър.

С този указ Порошенко, според нея, е нанесъл «страшен удар по свободата на словото в Украйна».

«Това е още един пример за лекотата, с която президентът Порошенко необосновано се опитва да контролира обществения дискурс в Украйна. Порошенко може да се опита да обоснове решението си, но това цинично, политическо изгодно нападение над правото за информация засяга милиони украинци, техния личен и професионален живот», счита представителят на правозащитната организация.

При това, позовавайки се на мнението на директора на Института за масова информация Оксана Романюк, тя подчертава, че подобни забрани не бива да се правят без промени в законодателството, защото само съдът може за задължи интернет-провайдърите да предприемат мерки срещу сайтове.

Президентът на Украйна Петро Порошенко на 16 май вкара в действие решението на СНБО за санкции срещу социалните мрежи «ВКонтакт» и «Одноклассники», а също спрямо компаниите  Mail.ru, «Яндекс».

Както съобщи пресслужбата на държавния глава на Украйна, на провайдърите се забранява да предоставят услуги за достъп до тези ресурси.

В Украйна ползвателите на тези компании, върху които се разпространяват санкциите, са изключително много:
«Яндекс» има минимум 11 млн ползватели, а чрез платформите на Mail.ru общуват около 25 млн жители на Украйна, 16 млн човека ползват мрежата на «ВКонтакт» и около 9.5 млн на «Одноклассники».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;