Еужения Ложиурато от Франс прес/
Корупционен скандал, засягащ най-висшите сфери на властта, рекордна безработица, все същият режим на икономии — за мнозина бразилци нещата не са се променили особено за една година, откакто президентката Дилма Русеф бе отстранена от поста за манипулации с бюджета.
 «Казаха, че проблемът е в президентката. Свалиха я, сложиха друг на мястото й, но нищо не се промени», твърди Габриел — младежът работи в бар в една от фавелите на Рио де Жанейро.
На 12 май 2016 г. Дилма Русеф от лявата Партия на трудещите се бе временно отстранена от поста държавен глава — първи етап от събитията, наречени от нея «институционален държавен преврат» и довели до импийчмънта й на 31 август същата година.
Постът й бе поет от тогавашния вицепрезидент Мишел Темер, обещал коренно да промени политиката, за да възвърне доверието на пазарите в контекста на най-тежката рецесия в бразилската история.
Година по-късно обаче осем от десет бразилци заявяват, че са разочаровани, сочи анкета на института «Датафоля». Едва 9 на сто одобряват неговото управление.
При все това в петък президентът консерватор, който ще ръководи страната до края на 2018 г., изрази задоволство на церемония в столицата.
   «Приключваме първата година, откакто управляваме, с пълното убеждение, че сме на верен път», заяви той и увери, че отново ще сложи «ред» в страната.

Рейтингът му спадна заради амбициозната му програма за икономии, включваща замразяване на държавните разходи за двайсет години, реформа на трудовия пазар с цел да стане по-гъвкав и проект за вдигане на пенсионната възраст, изтъкват анализатори.
А резултати все още няма. Правителството очаква тази година само плах икономически растеж от 0,5 на сто, а безработицата е на рекордно равнище от 13,7 на сто и обхваща 14,2 милиона души.
Мишел Темер «дойде на власт през задната врата и предложи радикални промени в бразилската държава, без да бъде избран от народа», отбелязва Отавио Гимараис, преподавател по история в Университета на Бразилия.

  Подронено доверие

    «Може да се спори дали реформите са необходими, но при всяко положение не са минали през ситото на изборите», добавя Нуно Коимбра, доктор по политически науки, изследовател от Университета на Сао Пауло.
Той признава, че към края на времето, прекарано във властта,
Дилма Русеф бе изгубила «способността да управлява», но смята също, че от юридическа гледна точка импийчмънтът е «твърде спорен» и накърнява легитимността на сегашното правителство.
   «Според мен отстраняването (на Дилма Русеф) бе нещо добро за Бразилия, тъй като даде възможност да обърнем рецесията и да върнем страната на пътя към стабилен растеж», уверява политическият анализатор Давид Флайшер, почетен професор в Университета на Бразилия.
Президентът Темер признава, че политиката му не го прави популярен, но предпочита да бъде запомнен като човека, «направил големите реформи, дал възможност следващите правителства да не заварят Бразилия такава, каквато я заварихме ние».
Доверието към него обаче е подронено от корупцията в екипа му — най-малко осем негови министри се разследват в рамките на операцията «Автомивка», разкрила широка мрежа от подкупи около държавния петролен гигант «Петробраз».
Правосъдието подозира освен тях близо една трета от състава на сената и четирийсетина депутати от почти всички политически цветове.
След импийчмънта на Дилма Русеф «няма никакви промени. Стана дори по-зле. Според мен те всички трябваше да излязат от властта и да приканят за нови президентски избори», смята Карлуш Роберто, шофьор на такси от Рио де Жанейро.
Но кого да изберат тогава бразилците? Бившия президент (от 2003 до 2010 г.), станал емблема на левицата — Луис Игнасио Лула да Силва, фаворит в проучванията днес.
Въпреки откритите срещу него пет съдебни производства за корупция той би събрал 30 на сто от гласовете, много повече от всеки съперник, гласи прогноза на «Датафоля».
Но ако го осъдят и присъдата бъде потвърдена при обжалване, бившият синдикалист ще изгуби право да се кандидатира — това ще засили дълбокото разцепление между негови привърженици и противници в Бразилия.
/БТА/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;