Днес в мрежата се появиха снимки на табели, разположен около Бреговския и Виноградовския грайони в Закарпатска област.

На табелите на унгарски е написано «Виноградовски район. Унгарците ви поздравяват» и «Береговски район. Край на унгарския език».

Създаденото е инициирано от лидерите на унгарските общини в Закарпатието Михаил Товт и Йосиф Борто. Те заявиха, че «табелите са символ на борбата на унгарците за своя национална автономия».

Заместник ръководителят на Закарпатския областен съвет, лидерът на партията КМКС Йосиф Борто, заяви във връзка с реализацията на проекта следното:
«Считаме, че унгарците на територията на Украйна вече имат автономия, просто не я наричаме така. Имаме свои училища, детски градини и висше учебно заведение. Можем да използваме родния си език и настоящият закон в Украйна разрешава тези ни права, които искаме да имаме и в бъдеще. Но има някои политически сили, които нарушават Конституцията и договора, който Украйна е подписала, пренебрегвайки интересите на националните малцинства в Украйна, те желаят да занижат правата ни, които ние имаме днес».

Лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Украйна Михаил Товт също потвърди усилията за отстояване правата на националните малцинства.

«Трябва да отстояваме своите права и езика ни, своите паметници и своята национална автономия», заяви Товт.

По-рано главата на унгарската община в Закарпатието, президентът на Демократичното общество на унгарците в Украйна Михаил Товт обвини народния депутат от БПП Мустафа Джемилев в използването на двойни стандарти по отношение унгарците в Украйна.

«Унгарците имат същите права, каквито и татарите. Ние не сме с нищо по-лоши и искаме съответстваща представителност в законодателната и изпълнителната власт. Автономията не е изключително право само за кримските татари», отбеляза Товт.

Според него, опитът на Джемилев да види «руска следа» в автономията на унгарците доказва, че всички негови изявления и дейност са фикция и провластова риторика.

Иван Каретний

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;