Инцидентът, при който днес ВВС на САЩ удариха в Сирия, е доста спорен, защото американците удариха не по сирийската армия, а по частите, които признават властта на Асад, но в същото време това се случи в тази зона на деескалация, за която отговарят самите Щати, заяви Андрей Манойло в разговор с ФБА «Экономика сегодня»

Отбелязваме, че силите на Асад се състоят не само от части на правителствената армия, но и от отряди на ливанската Хизбулла, а  също от сили на частни военни компании и доброволчески части, които са съставени от граждани на Иран.

«На страната на Асад воюват най-различни въоръжени сили, включително от Иран. Военната коалиция на Дамаск е с пъстър състав от различни въоръжени части, по една от тях вчера бе нанасен ракетенто-бомбен удар на ВВС на САЩ.

Американците няколко пъти преди това предупредиха колоните за това, че трябва да променят курса си, защото тези въоръжени части се движели в посока към американската зона на деескалация.

Колоната игнорирала тези предупреждения, след което ВВС на САЩ извършили демонстрационен щурм и няколко бойни машини прелетели точно до основната част на колоната. Имало дори предупредителен залп във въздуха, но всичко това отново не въздействало на ръководството на колоната да продължи да се движи напред.

След което ВВС на САЩ нанесли своя ракетно-бомбен удар, унищожили един танк, изгорена е цялата спомагателна техника под формата на булдозери — необходими за фортификационните съоръжения.

Затова този удар не може да се сравни с удара по авиобаза Шайрат, защото той не е нанесен по сирийските военни, а по частите, с които Асад е във военен съюз.

Тук трябва да си спомним, че във Вашингтон има крайно негативно отношение към тези сирийски сили, които воюват на страната на Асад, но не влизат в неговите въоръжени сили.

Вероятно това е основната причина за инцидента в Сирия.

ВВС на САЩ нанесоха удара в тази част на Сирия, която е формално в зоната на отговорност на САЩ, според договора за деескалация.

Т.е. Ако се потвърди злата умисъл на действията на САЩ, то инцидентът може да се нарече акт на пряка военна агресия от страна на Вашингтон», заяви Манойло.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;