Броят на неонацистките и национал-радикалните групировки в Европа надхвърля 7 млн. души, разкри секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в интервю за вестник «Российская газета», предава БГНЕС.

«В Европа се възраждат неонацистките идеи. По наличните данни в Евросъюза има над 500 неонацистки и национал-радикални групировки, често младежки. В тях членуват над 7 милиона души“, посочи Патрушев.

По думите му сериозно разпространение на неонацистките идеи се наблюдава в Украйна, а също в Латвия, Литва, Естония и Полша“.

„Създава де впечатлението, че в Европа са забравили ужасите на Втората световна война“, обобщи секретарят.

Спирайки се конкретно на Украйна, той заяви, че «Европа не просто равнодушно се отнася към появата на националистически групировки в Украйна, но и не осъжда криминалните престъпления, извършвани от украинските неонацисти».

 Патрушев добави също, че в редица европейски държави „с подкрепата или снизхождението на властите“ се организират неонацистки маршове и факелни шествия с демонстрация на нацистка символика, оказват се почести на нацистки престъпници, извършват се тържествени церемонии за погребването им, „издигат се паметници на легионери от СС“.

 «Националистическите структури създават мобилни бойни отряди, които могат да бъдат използвани за организиране на акции за гражданско неподчинение и масови безредици както в собствените страни, така и в чужбина“, добави високопоставения руски служител.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;