В началото на този месец генерал Раймонд Томас, началник на Главното управление на войските със специално предназначение към Министерството на отбраната на САЩ, по време на речта си в комитета за въоръжените сили към сената е заявил, че спецназът не е в състояние да поддържа текущата интензивност на операциите.

Военнослужещите психически са изтощени след 15.5 години непрекъснати войни, което се изразява в това число и в големия процент самоубийства сред войните от специалните части, допълнил той.

Генералът е подчертал, че 8000 бойци от спецназа на САЩ понастоящем са на служба в над повече от 80 страни в света и се намират на острието на бойните действия.

55.3% от военнослужещите са в Близкия Изток,  17,3% — в Африка и 12,7% — в Европа. Около 500 спецназовци се намират в Сирия.

От април са загинали вече четирима войници от спецчастите: един в Сомалия, трима в Афганистан. За година са загинали 20 военнослужещи от елитните части.

През 2016 г, според данни на СМИ, спецназът на САЩ е присъствал в 138 страни от света.

Спецназът воюва срещу терористичните групировки  Ислямска държава, Ал Кайда и Аш-Шабаб, а също се подготвя за вероятни операции в Северна Корея и мисиите в Източна Европа — «в случай на руска агресия».

Подобна активност предизвиква все по-голям стрес. В конгреса главата на войските със специално предназначение е заявил буквално следното;

«Ние не сме панацея и не сме окончателното решение на всички проблеми, вие никога няма да чуете подобни думи от нас».

Освен борбата с терористите, а също рейдовете в тила на врага, спецназът изпълнява и мисия за мониторинг върху разпространението на оръжия за масово поразяване.

За прекомерното натоварване на силите на спецназа още през 2015 г. предупреждава техният бивш началник генерал Джозеф Уотъл.

Сенаторите споделяли тревогата на генерала.

Те считали, че в армията на САЩ се култивира митът, че  само спецназът може да реши всичко, а армейските командири все по-често прекалено често разчитали на подкрепата на силите със специално предназначение по каквито и да било поводи, прехвърляйки така своите задачи към тях, използвайки спецназа извън рамките на привичните му функции.

Ръководителят на комитета по въоръжените сили Джон Маккейн също заявил, че в армията има «ненаситен апетит» към използването на специалните части. Армията и политиците мислели, че спецназът — това е нещо евтино и лесно.

Независимо от това Раймонд Томас е отказал да цитира конкретни цифри в доказателство на това, че военнослужещите работят до изнемогване.

На въпроса на Маккейн той отговорил уклончиво, някои почивали месец след задгранични командировка, някои — шест месеца след половин година в други страни, а някои почивали по три месеца след месец мисия извън САЩ.

Но генералът е подчертал, че хората са «изтощени».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;