ВВС на САЩ нанесоха удар по военна колона в Сирия. Оказва се, че ударът на чужда държава по проправителствените сили на чужда страна на нейната собствена територия е….защита.

Точно така нарича Вашингтон поредния акт на агресия спрямо Сирия.

Когда агрессия называется «защитой»…

 

Това, което се случи вечерта на 18 май в район на Ат-Танфа в южната част на Сирийската арабска република, близо до границата с Йордания — това е третият удар на Щатите по силите, сражаващи се срещу тероризма. Тези действия се наричат от САЩ борба срещу ИДИЛ.

Първият удар по Сирийската армия бе нанасен от САЩ в Дейр ез-Зор на 17 септември 2016 г., след което ИДИЛ веднага тръгна в настъпление.

Загинаха и бяха ранени десетки военни от САР.

Вашингтон нарече това грешка.

И каза, че съжалява.

Вторият удар — «Томахоук» по авиобазата Шайрат в провинция Хомс — на 7 април 2017 г.

Това вече не беше никак случайно. Повод — измислената употреба на химическо оръжие от страна на силите на Асад. Само припомняме, че до момента доказателствата за твърдението за употребата на химическо оръжие са равни на……..НУЛА.

Трети път — вчера.

Ударът е нанесен «след нееднократните настоявания да се отстъпи назад, които останали без реакция».

Какво йезуитско благородство — първо «самолетите на коалицията извършили демонстративен полет и дали предупредителни изстрели»….

Вашингтон казва, че не е знаел, имало ли е военнослужещи от Сирийската армия в колоната.

В същото време антисирийската опизиция заявява, че в колоната, бомбардирана от САЩ, е имало сирийски военни и бойци-доброволци.

В превод това означава следното: сирийската армия заедно с отрядите опълченци е провеждала военна операция срещу терористите.

Внезапно се оказало, че това са..»добри терористи».

Т.е. — такива, които се ползват с подкрепата на Вашингтон.

Тогава американската коалиция поискала от тях, т.е. от тези, които се сражават за сирийската земя на територията на Сирия, да прекратят настъплението си.

На това нахалство никой не се подчинил, разбира се.

В отговор последвал ракетен удар.

Министърът на отбраната Джеймс Матис казва: «Ще засилим ролята си в сирийската гражданска война, но ще защитаваме своята войска».

«Ще се защитаваме, ако срещу нас се предприемат решителни стъпки», добавя той.

Т.е. терористите са наречени от Америка «своя войска», а нападението — «защита».

Нападението бе предшествано от битка на международната арена.

Американският държавен департамент публикува поредния «доклад за престъпленията на Асад», в който се твърди, че все едно в затвора в провинция Дамаск има крематориум, където изгарят телата на осъдените. Във връзка с това отново прозвучаха призиви по отношение на Русия и Иран да «прекратят подкрепата си за режима».

МВнР на САР даде официален отговор на тези инсинуации, заявявайки, че те «абсолютно не съответстват на действителността».

«Обвиненията бяха отправени в началото на втория рунд преговори в Женева», добави официален Дамаск.

Към Вашингтон се присъединиха и съюзниците му от ЕС.

Европейският парламент прие резолюция, в която призова Москва и Техеран «да въздействат на Сирия и да сложат край на гражданската война».

Разбира се, в документа се спекулира с тежката хуманитарна ситуация.

А ето и последната новина — в град Дераа в резултат на терористичен обстрел две ракети са попаднали в градския парк в района Ал-Кашеф.

Загинали са пет човека.

Над десет са ранените.

Но едва ли Вашингтон и Европа ще плачат за тези хора.

Елена Громова

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;