Вчерашният военен удар на САЩ в Сирия е «държавен тероризъм», причинил кръвопролитие, заяви днес главният сирийски преговарящ Башар ал Джаафари, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Пред репортери в Женева той съобщи, че е повдигнал въпроса за тази, по думите му, американска «агресия» пред специалния пратеник на ООН за сирийската криза Стафан де Мистура.

«Нашите политически амбиции са по-големи, защото ние искаме да се съсредоточим върху борбата с тероризма, представляван от въоръжени групи, а също държавния и правителствения тероризъм срещу нашата страна. Той включва американската агресия, френската агресия и британската агресия», каза сириецът.

ТАСС припомни, че вчера авиацията на оглавяваната от САЩ коалиция е нанесла удар по проправителствени милиции, действащи в определената зона за деескалация северозападно от град Ат Танф. От щаба на коалицията казаха, че тези отряди са били заплаха за САЩ и партньорите им.
Джаафари съобщи днес, че механизмите за реализиране на споразумението за зоните на деескалация — или зоните на примирие, още не са създадени. Той добави, че на днешното заседание в Женева не е имало обсъждания по всички теми в преговорния процес за политически изход от кризата — правителството, конституцията, изборите и борбата с тероризма. По думите на пратеника на Дамаск заседанието е било посветено изцяло на предложенията на Де Мистура по конституционни въпроси.
Башар ал Джаафари отхвърли като «огромна лъжа» твърдението на Вашингтон, че в сирийския военен затвор «Седная» всеки ден биват убивани по 50 затворници, чиито трупове после биват изгаряния в крематориум, за да бъдат прикрити следите от престъпленията. «Тези изфабрикувани изявления на Запада няма да измамят никого», заключи той, цитиран от ТАСС/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;