Украинската прокуратура заяви, че е събрала доказателства за обвинения срещу ръководителите на СССР Йосиф Сталин и Леврентий Берия за депортацията на кримските татари през 1944 г. Това се казва в съобщение на ведомството.

Разследването е започнало още през декември 2015 г. от т.нар. прокуратура по делата за Крим в Киев.

«В момента са събрани достатъчно много доказателства, за да се предявят обвинения и вече е подготвен проект за обвинение за извършване на престъпление от Наказателния кодекс на Украйна (извършване на геноцид) спрямо Йосиф Сталин и Лаврентий Берия», заяви прокурорът по делата на Крим Гюндюз Мемедов, добавяйки, че «ще бъдат установени и други участници в престъплението.

Изселването на кримските татари от територията на Кримска АССР (в състава на РСФСР) по решение на Държавния комитет на отбраната на СССР е било проведено от НКВД през май 1944 г. Официално изселването е било обосновано от факта на участие на кримските татари в «колаборационистките формирования, работещи на страната на нацистка Германия в периода на Великата Отечествена война».

Прехвърлянето на Кримската област от състава на РСФСР в състава на УССР е осъществено през февруари 1954 г. на основание указа на Президиума на Върховния Съвет на СССР.

През 1989 г. Върховният Съвет на СССР признава за незаконни и престъпни репресивните актове срещу народите, подложени на насилствено преселване.

През 1991 г. в Руската Федерация е приет закона «За реабилитация на репресираните народи».

През 2014 г. след присъединяването на Крим към Русия, президентът на РФ Владимир Путин подписа указ «За мерки за реабилитация на арменския, българския, гръцкия, кримско-татарския и немския народи и държавна подкрепа за тяхното възраждане и развитие».

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;