Новата центристка партия на президента Еманюел Макрон вероятно ще спечели абсолютно мнозинство на предстоящите идния месец парламентарни избори във Франция, показва проучване на общественото мнение в страната, цитирано от Ройтерс.
Според сондажа, проведен съвместно от институтите «Ъпиниън уей» и ОРПИ за вестник «Лез-еко» и Радио Класик, «Република, напред!» ще получи между 280 и 300 от общо 535 мандата от континентална Франция в Националното събрание. За абсолютно мнозинство в 577-членната долна камара на френския парламент са необходими 289 места.
Анкетата отрежда 27 процента за партията на Макрон на първия тур на парламентарните избори на 11 юни.

Следват консервативната формация «Републиканците» и крайнодесният Национален фронт с по 20 на сто. Крайнолявата партия «Непокорна Франция» на Жан-Люк Меланшон ще вземе 14 процента. Управляващата социалистическа партия е чак пета с 11 на сто.
Балотажите на изборите ще бъдат произведени на 18 юни. На тях ще се явят първите двама кандидати във всеки от едномандатните избирателни райони. За победа на първия тур са необходими 50 процента плюс един глас/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;