Първият опитен образец на модернизирания стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-160М2 ще се появи през 2019 г.

Това съобщи пред журналисти генералният директор на ПАО «Туполев» Александър Конюхов.

Работите по новия самолет вървят по план, отбеляза той.

По-рано президентът на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар заяви, че серийното производство на машините се планира да започне през 2021 г

Стратегические бомбардировщики ТУ-160 в цехе Казанского авиазавода (КАПО имени С. П. Горбунова). На предприятии КАЗ им.С.П.Горбунова – филиале ПАО Туполев проводят капитальный ремонт трех самолетов Ту-160 по заказу министерства обороны РФ.

В перспектива Ту-160М2 ще допълни вече наличните в състава на ВКС  Ту-160 и Ту-160М1. Новият самолет ще се превърне в основа на въздушния компонент на руската «ядрена триада» — и ще остане там минимум до 2030 година.

Според специалисти, поредната модификация на световно известния «Бял лебед» по своята ефективност ще задмине предишните варианти минимум два пъти.

Технологичните решения на новата модификация ще бъдат използвани при създаването на принципно новия бомбардировач ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс на далечната авиация).

Ту-160 е съветски свръхзвуков стратегически бомбардировач-рекетоносец с крило с изменяема стреловидност, разработен от Конструкторско бюро Туполев.

Той е най-големият и най-мощен сръхзвуков самолет и самолет с изменяема геометрия на крилото в историята на военната авиация. Наричан от своите пилоти «Белия лебед».

В двата вътрешно фюзелажни отсека може да се побере до 40 тона въоръжение, включително няколко вида управляеми ракети, управляеми и свободно падащи бомби и други средства на нападение в това число и ядрени. Разполага със стратегически крилати ракети Х-55(12 единици на две многопозиционни ПУ барабанен тип). Те са предназначени за поразяване на стационарни цели с предварително зададени координати, които се програмират в ракетата преди излитане. Противокорабният вариант на ракетата има радиолокационна глава за насочване.

За поразяване на цели на малка далечина се използва аеродинамичната свръхзвукова ракета Х-15 до 24 броя в четири пускови установки.

Бомбеното въоръжение на Ту-160 се разглежда като вторично ударно въоръжение, предназначено за поразяване на цели, които не са поразени при ракетния удар на бомбадировача. В отсека за въоръжение са разположени бомби с различни насочващи глави, в това число и най-голямата руска лазерна бомба КАБ-1500 с тегло 1500кг.

Самолетът може да носи на борда си до 40 000кг свободно падащи бомби с различен калибър, в това число ядрени, различни касетъчни бомби, морски мини и друго въоръжение.

В перспектива се планира да се интегрира ново въоръжение, което се състои от високоточните крилати ракети Х-555 и Х-101, имащи по-голяма далечина на полета, и са предназначени за поразяване на стратегически цели, а също така и тактически наземни и морски цели.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;