Американские морские пехотинцы во время учений Cold Response 2016 на военной базе Вернес в Норвегии
 Медиите разбраха, че арктическото облекло е подвело американските военни по време на ученията около границите на Русия. Както отбелязва в ефира на радио Sputnik военният журналист Виктор Баранец, наложило се морската пехота грубо да наруши бойния си устав.

По време на ученията Joint Viking 2017, които се проведоха в началото на март близо до руско-норвежката граница, участваха около 200 морски американски пехотинци. Оказало се, че тяхното снаряжение трудно издържа на температура минус 45 градуса, пише  Defense News.

«В обичайното си облекло те изглаждаха като човеци-символи на компанията «Мишлен». Те са мислеха, че ще им бъде топло, а всъщност замръзнаха ужасно», коментира инцидента Йонас Райдем, представител на шведския производител на зимно военно облекло  Torraka (Taiga).

Според него, производителите на арктическата военна униформа за американските войски не са отчели, че при силен мраз излизащата от тялото влага може да замръзне в частите на облеклото.

Според информация на  Military.com, американските военни в Норвегия се сблъскали и с други проблеми. Връхните дрехи на студ започнали да се късат по шевовете, циповете замръзнали, ботите се плъзгали в ските, а пластмасовите раници се разпадали буквално.

Според военния наблюдател, полковникът в оставка Виктор Баранц, в Пентагона трябва да си направят съответните изводи.

«След този случай Пентагонът, който денонощно хвали своята «най-добра армия в света», трябва да се пукне от срам.

Снаряжението не издържа на температура на въздуха минус 45 градуса, морската пехота бе принудена да се сгрява с помощта на парашути, но дори това не им помогна. Този прословут боен елит така измръзна, че отказа да изпълнява учебно-бойните си задачи, за да може поне малко да се сгрее, затова запалиха огън в открита местност. А това е супер грубо нарушаване на бойния устав.

Ето ви американските герои, които имат намерение да отстояват интересите на САЩ в Арктика.

И как същите тези смятат да воюват, ако се наложи?

Та минус 45 градуса в Арктика съвсем не е предела на природата, там температурата пада и минус 60″, отбеляза Виктор Баранец в ефира на радио  Sputnik. 

«Руските военни имат перфектна мразоустойчива униформа още от края на 2015 г. Но преди да я разработят, преминаха многократни изпитания в условията на ниски температури и висока влажност.

Самият аз видях с очите си как в тази униформа руските военни по 4-5 часа лежаха обездвижени при минус 45 градуса. Униформата на руснаците се състои от 15 части — защитава от студ, вятър, сняг. Има уникален «топлопакет», който предпазва от измръзване дори при минус 60 градуса. Руските военни никога не замръзват в Арктика», отбеляза Баранец.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;